Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 10. 18.

Kiűzték Rakkából az Iszlám Államot

2017. 10. 18.

A DZSIHADISTÁK FELLEGVÁRÁNAK FELSZABADÍTÁSA UTÁN ÚJ GEOPOLITIKAI JÁTSZMA KEZDŐDIK

Több mint három hónapos ostrom után az Egyesült Államok által támogatott, kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők (SDF) milíciáinak kedden sikerült végleg kiűzniük az Iszlám Állam (ISIS) harcosait a terrorszervezet által kikiáltott kalifátus szíriai központjaként számontartott Rakka városából.

A polgárháború sújtotta ország keleti részében található város végső ostroma vasárnap indult, kedden pedig az SDF csapatainak sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az Iszlám Állam utolsó végvárainak számító helyi kórház és a stadion épületeit is. Hírügynökségek később megerősítették, hogy az SDF legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a stadion felett.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt város visszavételét elemzők mérföldkőként értékelik a terrorszervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásában, azonban a térséget jól ismerő források abban is egyetértenek, hogy az korántsem egyértelmű, ki veszi majd át a település feletti ellenőrzést.

Rakka tehát egy újabb geopolitikai játszmát indíthat el az ISIS ellen mindeddig szövetségben harcoló csapatok között. Egyes jelentések ugyanis korábban arról számoltak be, hogy a város visszafoglalása esetén egy a damaszkuszi kormányhoz közeli tanács veszi kézbe az irányítást, ezt ugyanakkor az SDF határozottan tagadta, mondván: céljuk olyan intézmények létrehozása, amelyek kizárják a Bassár el-Aszad szíriai elnök szolgálatában álló biztonsági erőket.

„Aszad az egyetlen tényező, amely megakadályozza, hogy Szíria egy, a térséget elnyelő fekete lyukká változzon.”

Az SDF felügyelete alá tartozó rakkai civil tanács egyik vezető kurd tagja egyébként a Foreign Policy amerikai magazinnak nemrég azt nyilatkozta, hogy a Rakka felszabadítása után a város lakói majd eldönthetik, hogy akarnak-e csatlakozni a kurdok által Észak-Szíria három régiójában már létrehozott, decentralizált szövetségi rendszerhez.

„Ennek eldöntését nem engedjük át a damaszkuszi kormánynak” – nyomatékosította Omar Alus. Ám a probléma az, hogy Törökország éppen amiatt nézi kezdetektől fogva rossz szemmel a kurd csapatok Iszlám Állam elleni – eredményes – harcát, mert az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségesének számító milícia szövetségese a szakadár Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) is, amelyet Washington és Ankara is terrorszervezetnek tekint.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurdok által lakott területek függetlenségéért.

Noha Washingtonnak Rakka visszafoglalásához szüksége volt az YPG csapataira, mindazonáltal biztosította Ankarát, hogy semmiképp sem a kurd erők veszik majd át az irányítást a város felett, hanem az SDF-hez tartozó egyéb arab csapatok. A világ egyik legnagyobb, saját állammal nem rendelkező nemzetnek számító kurdok azonban makacsul ragaszkodnak minden talpalatnyi megszerzett földhöz, rá­adásul minden bizonnyal Aszadnak és a szíriai elnököt támogató Oroszországnak is lesz beleszólása Rakka jövőjébe.

Nincs amerikai stratégia

A Trump-kormányzatnak nincs kidolgozott stratégiája Szíriára vonatkozóan, nem döntöttek még arról sem, hogy mi legyen Rakka sorsa az Iszlám Államtól való felszabadítása után – jelentette az amerikai NBC hírtelevízió. A hírtévé forrásai szerint arra sincs terv, hogy miként akadályozzák meg Damaszkuszt vagy a Bassár el-Aszad elnököt támogató Iránt a befolyásuk kiterjesztésében. A Trump-kormányban sok keményvonalas politikus ragaszkodik Aszad eltávolításához, így Nikki Haley ENSZ-nagykövet is. Ennek ellenére akadnak olyanok is, akik azon a véleményen vannak, hogy „Aszad az egyetlen tényező, amely megakadályozza, hogy Szíria egy, a térséget elnyelő fekete lyukká változzon”.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑