Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 07. 12.

Kivégezték Irakban az Iszlám Állam mészárosait (videó, képgaléria)

2015. 07. 12.

A bagdadi bíróság szerdán ítéletet hozott a Camp Speicher-i mészárlásban részt vett azóta foglyul ejtett terroristák perében. A huszonnyolc takfirista közül huszonnégyet akasztásra ítélte az iraki büntetőbíróság négyet felmentett.


Az ABNA24 közlése szerint a legfelsőbb jogi tanács szóvivője nyilatkozta, hogy az ítéletet a helyi terrorizmusról szóló törvény alapján hozták meg és több szemtanú és túlélő tanúskodása erősítette meg a vádlottak bűnösségét.

Az Iszlám Állam terroristái egy nappal azután, hogy bevették Moszult, Tikrit közelében lévő légi katonai bázist támadták meg és foglyul ejtettek közel 2000 fiatal iraki újonc katonát. A terrorszervezet több tucat képet és felvételt töltött fel a közösségi oldalakra amint agyonlövik a foglyokat, egy részüket viszont élve temették el. A mészárlásnak több mint 1700 áldozata van a tömegsírok feltárása a mai napig is zajlik.

.

A fogvatartottak egy része sikeresen eltudok szökni és azok beszámolói alapján került napvilágra a tömegmészárlás részletei és helyszínei. Volt olyan fogvatartott aki a kivégzésen csak megsebesült és órákig halottnak tetette magát, míg a terroristák elmentek a helyszínről.

Felvétel a gyilkosokról és a kivégzésekről (+18):

Felvétel az egyik gyilkosról miután az iraki népi milícia a Hasd Al-Saabi katonái élve foglyul ejtették:

Az iraki katonák és az iráni hátterű síita milíciák áprilisban foglalták vissza Tikritet a dzsihadistáktól, ezek után megindult a tömegsírok feltárása és a bűnösök felkutatása. A látvány a kutatásban résztvevőket is megviselte, az iraki emberi jogi minisztérium egyik képviselője kifakadt:

Szívszorító volt a látvány. Nem tudtuk megállni, hogy ne sírjuk el magunkat. Milyen barbárok azok, akik 1700 embert hidegvérrel megölnek?

A mészárlásnak még 604 gyanúsítottja van akik szökésben vannak, vagy a terrorszervezet kötelékében harcolnak tovább. Meg nem erősített információink szerint a 24 elítéltet szombat hajnalban kivégezték.

Orientalista.hu – Iraki Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑