Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 10. 19.

Kivégzésekkel álmodnak az Iszlám Állam lakói

2016. 10. 19.

Szörnyű élményekről számoltak be azok a moszuli lakosok, akiknek elegük lett a dzsihadisták rémuralmából, így a bombázások kezdete óta csendben várják a felszabadítóikat. Az Iszlám Állam tagjai most elvegyülnek a lakosság körében, hogy megnehezítsék az ostromlók dolgát.

Mindenki otthon van, mert nem tudjuk, mi mást tehetnénk. A Daesh (az Iszlám Állam) tagjai főleg motorkerékpáron közlekednek, könnyű- és nehézfegyvereik is vannak – így írta le a városban uralkodó helyzetet egy 35 éves moszuli lakos, akit a brit The Guardiannek sikerült tegnap utolérni. Az Abu Mohammed álnevet választó férfinak síitaként sikerült túlélnie az IÁ két éve tartó rémuralmát a városban, de valószínűleg csak azért, mert szunnitának vallotta magát.

Most azonban, hogy hétfőn az iraki és kurd erők támadást indítottak Irak második legnagyobb, még mindig több mint egymilliós lakosságú városának felszabadítására, minden megváltozott. Abu Mohammed szerint a légicsapások többnyire pontosan találnak célba, a dzsihadisták azonban a lakosság közé vegyülnek. Így például az unokatestvére háza közelébe helyezték a raktárukat, ahol rögtönzött robbanóeszközöket tárolnak. Mikor pedig a férfi könyörgött neki, hogy hagyják el a házukat és költözzenek hozzá, mert a koalíciós erők célpontjává válhatnak, a rokona elhárította a felajánlást és a sorsra hagyatkozott. Azonban nem mindenki nézi ilyen egykedvűen az IÁ fellegvárának bukását.

Rémálom az Iszlám Államban

A moszuliak többségének már elege van, és azt szeretnék, hogy az IÁ mielőbb tűnjön el, az iraki hadsereg és a pesmergák pedig foglalják el a várost.

„Túl sok lefejezést láttunk, ketrecbe zárt embereket fojtottak vízbe és dobtak le az épületek tetejéről… Én magam is láttam három hónapja, ahogy egy embert lehajítottak egy épületről, ami a kormányzó hivatala mellett van. Hetekig nem tudtam aludni azután” – magyarázta a férfi. Hozzátette azonban, hogy a civileknek nagyon nehéz most elhagyni a várost, az embercsempészek csillagászati összegeket kérnek a kimenekítésért, az IÁ pedig még a saját harcosait is kivégzi, akik megpróbálnak elmenekülni a városból.

Hasonló élményekről számolt be a lapnak a 22 éves Abu Sabra is, aki szerint mindenkit agyonlőnek, aki el akarja hagyni Moszult. Mint mondta, az embereknek már teljesen elfogyott a pénze, így ennivalót sem tudnak venni, egyedül krumplijuk maradt. Azonban a férfi úgy látja, hogy néhány lakó készen áll arra, hogy felkeljen az IÁ ellen, ha eljön annak az ideje. Így például észrevette, hogy a szomszédjában már nyíltan használják a mobiltelefonjukat, annak ellenére, hogy ezt betiltották.

„Mások pedig, akiknek elrejtve vannak fegyvereik, arra készülnek, hogy csatlakozzanak a pesmergákhoz vagy az iraki hadsereghez, amikor azok belépnek a városba, hogy harcoljanak a Daesh-sel” – tette hozzá Abu Sabra.

Még nem jött el az idő

A csatlakozásra azonban minden bizonnyal még várni kell, mert a lendületes kezdés után iraki és kurd parancsnokok arról számoltak be kedden, hogy megtorpant csapataik előrenyomulása Moszul környékén. A város keleti részén kedden hallgattak a fegyverek, miután előző nap a kurdok kilenc falut és mintegy 200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a dzsihadistáktól. A kurd csapatok becsléseik szerint 8 kilométerrel tolták beljebb a keleti frontvonalat, amely így 30 kilométerre fekszik a közel másfél milliós Moszultól.

moszul-ostrom-terkep

„Csak tartjuk az állásainkat” – mondta Hatar Sejkhan, a kurd csapatok ezredese. Sejkhan rámutatott, hogy a következőkben az iraki hadsereg kezdi meg az előrenyomulást az általuk elfoglalt területeken keresztül. „Mi elértük a célunkat” – tette hozzá.

Ezzel szemben az iraki különleges erők egyik parancsnoka, Haider Fadil arról számolt be, hogy csapatai azért késnek az indulással, mert a kurdok időt kértek tőlük céljaik teljesítéséhez. A kormányerők és a kurd csapatok vezetői kedden tanácskoznak egymással. Az egymásnak ellentmondó hírek kusza szövedékét a helyszíni tudósítóknak egyelőre nem sikerült felgöngyölíteniük. Szakértők szerint a hétfőn kezdődött moszuli offenzíva hetekig, de akár hónapokig is eltarthat. Az IÁ viszont arról tudósított, hogy tagjai 12 öngyilkos merényletet hajtottak végre hétfőn az iraki csapatok ellen, nyolccal pedig kifejezetten a kurdokat célozták. A dzsihadisták azt állították, hogy a kurdok csak három települést foglaltak el tőlük.

Eközben a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a hadműveletek terv szerint haladnak, és az iraki erők „kiválóan törnek előre”. 

„Nincs megállás a Moszul felszabadításáért zajló szakadatlan erőfeszítésekben” – mondta John Dorrian, az amerikai légierő ezredese, aki szerint „a csapatok több tengelyen vannak mozgásban a város felé.”

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑