Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2024. 07. 06.

Konföderációt hoz létre Niger, Mali és Burkina Faso

2024. 07. 06.

Niger, Mali és Burkina Faso katonai vezetői úgy döntöttek szombati, Niameyben tartott csúcstalálkozójukon, hogy újabb lépést tesznek a szorosabb integráció irányába, és konföderációt hoznak létre.

A találkozó zárónyilatkozatából kiderült, hogy a három ország megállapodást írt alá, amellyel létrehozták a Száhel-országok Konföderációját. Megegyeztek abban, hogy “egyesítik eszközeiket” a stratégiainak minősített területeken, például a mezőgazdaság, a vízellátás, az energiaszolgáltatás és a közlekedés terén. Kinyilvánították azt is, hogy a helyi nyelvek használatát támogatják a sajtóban.

Mali, Burkina Faso és Niger katonai vezetése tavaly szeptemberben kötött védelmi szövetséget, és akkor megalapították a Száhel-országok Szövetségét (AES) “a kollektív védelem és a kölcsönös segítségnyújtás” céljával. A három ország januárban jelentette be, hogy kilépnek a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS), a konföderáció mostani létrehozása pedig véglegesíti ezt a szakítást.

Még a csúcstalálkozó megnyitóján Abdourahamane Tiani tábornok, Niger de facto államfője kijelentette: Niger, Mali és Burkina Faso “végérvényesen hátat fordított” az ECOWAS szervezetének.

Az ECOWAS a tavaly júliusi nigeri katonai puccs után súlyos szankciókat vezetett be Niger ellen, és katonai beavatkozást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy helyreállítsák ott az alkotmányos rendet. Az ECOWAS korábban már felfüggesztette a szintén junták vezette Malit és Burkina Fasót. A szankciókat ugyan később visszavonták, de a viszony továbbra is fagyos maradt a két tömb között.

Az ECOWAS vasárnap tart csúcstalálkozót Nigéria fővárosában, Abujában.

A német védelmi minisztérium szombaton arról tájékoztatta a parlamentet, hogy bezárják a niameyi légi bázist, miután nem tudtak megállapodásra jutni a nigeri hatóságokkal arról, hogy az ott állomásozó katonák mentelmi jogot kaphassanak. A támaszpontot augusztus 31-én zárják be, addig minden katona visszatér Németországba – értesült a dpa német hírügynökség.

A niameyi légi bázis korábban logisztikai központként működött az ENSZ mali békefenntartó küldetése (MINUSMA) támogatására. A missziót tavaly év végén lezárták.

Az Egyesült Államok e hét végén hagyja el Niameyben fenntartott katonai támaszpontját, majd a következő hetekben az onnan 750 kilométerre északkeletre fekvő agadezi bázisát is kiüríti.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑