Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 07.

„Könnyebb az egyik felet hibáztatni” – Carla Ortiz a nyugati kettős mércéről

2017. 10. 07.

Carla Ortiz egy bolíviai-amerikai filmszínész, aki sikerei ellenére szakmáját elhagyva dokumentumfilm-készítőnek állt a háború-tépte Szíriában. A már 18 hónapja a konfliktust nyomon követő tévésztár szerint a Nyugat a szír helyzet kapcsán az egyszerű válaszok és megoldások híve – pedig a helyzet korántsem egyszerű.

A 38 éves Carla arról beszélt az RT-nek, hogy a legfontosabb erők a konfliktus kitörésekor gyakorlatilag azonnal előítéletekkel fordultak Bashar al-Assad kormánya irányába.

„Mindig is kettős mércét alkalmaznak a kis nemzetekkel szemben, mert a lét törvénye az, hogy a nagy hal megeszi a kis halat.”

– mondta a színésznő, aki beszélt arróll is, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a „Szíria Hangja” címet viselő dokumentumfilm készítése közben, melyről reméli, hogy egy hitelesebb képet fog lefesteni a szír háborúról, mint a nyugati média.

© Carla Ortiz / Facebook

Hat éve, a szír háború kitörésekor Ortiz azonnal a képernyőkre tapadt, ám hamarosan rá kellett jönnie, hogy az amerikai média (a színésznő 10 éven keresztül élt az Egyesült Államokban, mielőtt Szíriába ment) nem a valós helyzetet mutatja be, s az emberek sem keresik az igazságot a hírek mögött.

„A nyugati világban annyira elfoglaltak vagyunk, s a világ annyira gyorsan mozog, hogy nincs időnk megérteni a konfliktusokat, amik a világ más részein történnek” – mondta.

Carla, aki latin szappanoperákban és teleregényekben szerzett hírnevet, arról is beszélt, hogy egyes vezetők „szándékosan vagy nem szándékosan, de támogatták a terrorizmust Irakban, Szíriában, Afganisztánban és Líbiában, de Dél-Amerikában is.

© Carla Ortiz / Facebook

A színésznő szerint az a tény, hogy a Nyugat által támogatott „mérsékelt lázadók” valójában radikális iszlamisták, a Nyugat számára is veszélyt rejt, s szerinte ennek az eredménye számos jövőbeni terrortámadás lesz a nyugati nagyvárosokban is. Szerinte az USA nem hajlandó szembenézni a hibáival, amit a Közel-Keleten vétett.

„Mindig könnyebb a másik oldalt hibáztatni, mint emlékezni a saját tetteinkre, és látni, hogy csak úgy tudjuk megoldani a helyzetet, ha a probléma gyökerét értjük meg” – jegyezte meg az USA-vezette nemzetközi koalíció Szíriához való hozzáállása kapcsán, mely szerinte több, mint 400 000 emberi életet követelt eddig.

Ortiz miután sokáig távolról követte az eseményeket, elhatározta, hogy személyesen vesz részt az elmúlt fél évtized „legfontosabb hírének” elmesélésében, mégpedig úgy, hogy beszél „férfiakkal, nőkkel és gyermekekkel, azokkal, akik a kormány mellett állnak, s azokkal, akik ellene vannak.”

© Carla Ortiz / Facebook

A színésznő távol a háborútól úgy képzelte el a dolgot, hogy kétszer-háromszor a közel-keleti országba utazik, s leforgatja a filmet, de az eszébe se jutott, hogy itt maradjon huzamosabb időre, egészen addig, míg a gépe le nem szállt Damaszkuszban, 2016 márciusában.

Miután Szíriában volt, minden addigi prekoncepciója gyorsan elszállt.

„Megpróbáltam visszatérni az alapokhoz és megérteni a konfliktust az emberek nézőpontjából, abból a pontból, ahonnan ők álltak.” – fejtette ki a filmezés közbeni hozzáállását.

Míg a média szereti kiemelni az ideológiai különbségeket a szembenálló felek között Szíriában, Ortiz arról számolt be, hogy legtöbb szír „csupán vissza akarja kapni az életét. Ők nem akarnak háborút, hanem azt akarják, hogy elküldhessék a gyermekeiket iskolába. A diákok egyetemre akarnak menni, anélkül, hogy lebombáznák őket – egyszerűen újjá akarják építeni az életüket.”

Tapasztalatai szerint legtöbb civil, aki normálisan gondolkodik, felülemelkedik a vallási és felekezeti megoszlásokon. Carla azt is megjegyezte, hogy Szíriának évezredes múltja és gyakorlata van abban, hogy hogyan kell fenntartani egy sokhitű társadalmat.

© Carla Ortiz / Facebook

„Ez az egyike azon kevés országoknak, ahol a muszlimok és keresztények egységben vannak” – mondta – „Meg akarják tartani az egységüket, a szekularizmusukat, s sokan közülük dühösek, amiért a kívülállók folyton a vallásukról beszélnek. Ők nem akarnak a vallásukról beszélni, és azt akarják mindannyian, hogy “szír”-ként utaljanak rájuk.”

Carla Ortiz, aki saját bevallása szerint „szerelmes lett” Szíriába, filmje befejeztével nem tart szünetet. Úgy tervezi, hogy a következő dokumentumfilmet Jemenben fogja forgatni, egy másik konfliktuszónában, amelyről szerinte a Nyugat keveset beszél, s amelyről hamis információkat közöl. Ha pedig mindezzel végzett, egy sokkal merészebb akcióba vág – Észak-Koreába utazik, hogy a filmvásznon keresztül bemutassa a nyugaton csak propagandahírekből ismert állam valódi arcát.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑