Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 02. 27.

Kórházban ápolják az izraeli fogságban éhségsztrájkoló újságírót

2016. 02. 27.

Abbahagyta az éhségsztrájkot az a palesztin újságíró, aki három hónapja tiltakozik így az izraeli hatóságok eljárása és őrizetbe vétele miatt. Mohammad al-Qiq családja és ügyvédje is megerősítette a hírt.

Izrael már korábban hozzájárult a 33 éves újságíró őrizetének feloldásához, írta egy izraeli lap. Az információk szerint két hónappal korábban, az eredetileg tervezett május 21. helyett már most elengedik az újságírót. – közölte az Euronews.

Al-Qiq az éhségsztrájkkal azonnali szabadon bocsátását követelte, és egyúttal tiltakozott a bevett izraeli gyakorlat miatt. A hatóságok az újságíró szerint több száz palesztint tartanak hivatalos vádemelés és bírósági ítélet nélkül tartósan őrizetben, ami nem fér meg a jogállamisággal.

Izraelben november óta az úgynevezett adminisztratív őrizet akár fél évnyi elzárást is lehetővé tesz vádemelés és bírósági ítélet nélkül.

Az izraeli hatóságok azt gyanították, hogy az újságíró a Hamasz radikális szervezetével tartott kapcsolatot, de ezt al-Qiq következetesen cáfolta.

A palesztin elnök, Mahmud Abbasz a múlt hétvégén kérte az amerikai külügyminiszter, John Kerry közbenjárását az újságíró szabadon bocsátásáért.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑