Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2018. 12. 24.

Kormányellenes tüntetések kezdődtek meg Szudánban (videók)

2018. 12. 24.

Könnygázt vetettek be a hatóságok a kormány és az elnök lemondását követelő több száz tüntető ellen a szudáni fővárosban, Kartúmban, miután a demonstrálók eltorlaszoltak egy főutat – közölték szemtanúk vasárnap.

Az egyebek közt a „Szabadság!” és „Az emberek a rezsim bukását akarják!” jelszavakat skandáló tömeg nagy része egy focimeccsről érkezett a rögtönzött tiltakozásra.

Az afrikai országban az utóbbi öt nap során több városban is kormányellenes tüntetések zajlottak az emelkedő árak és a gazdasági nehézségek miatt.

A demonstrálók több esetben felgyújtották a huszonkilenc éve regnáló Omár el-Basír szudáni elnök pártjának, a kormányzó Nemzeti Kongresszus Pártnak az irodáit, de a helyi önkormányzati hivatalokat sem kímélték a lángoktól.

A hatóságok általában könnygázzal oszlatták a tömeget, több városban és térségben szükségállapotot hirdettek ki, kijárási tilalmat és iskolabezárásokat rendeltek el.

Értesülések szerint a kormányellenes megmozdulásokon legalább tizenkét ember vesztette életét, de a halálos áldozatok pontos számát nehezen lehet meghatározni – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

A kormány „beszivárgókat” okol a zavargásokért.

A gazdaság az óta gyengélkedik, hogy 2011-ben Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól, amelynek így olajkitermelése háromnegyedétől búcsút kellett vennie.

Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig jelenleg korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísér. Kartúmnak nehézségei támadtak az alapvető árucikkek behozatalában, például a búza importjában.

Januárban megduplázódott a kenyér ára, ami akkor tüntetéseket váltott ki.

Szudánban 65 százalékos az infláció.

MTI, RT, Twitter, Youtube

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑