Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 09. 05.

Koszovó is rendezné viszonyát Izraellel

2020. 09. 05.

Az amerikai elnök Donald Trump áttörő eredményként értékelte, hogy az Egyesült Államok által létrehozott balkáni bábállam, Koszovó, is rendezné kapcsolatait Izraellel. Az amerikai vezetés ezen kívül azt is sikerült elérnie, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök kereskedelmi kapcsolatokat létesítsen Koszovóval.

A Fehér Ház bejelentése szerint Szerbia is közeledik Izrael felé és még ebben az évben kereskedelmi irodát nyit a megszállt Jeruzsálemben, és jövőre nagykövetségét is áthelyezi a megszállt palesztin fővárosba.

Washington még 2017-ben ismerte el Jeruzsálemet az ún. ,,Izrael állam,, fővárosának, ezzel kedvezve az amerikai kormány politikáját meghatározó cionista csoportoknak. Ezt a döntést azonban a palesztin nép és a nemzetközi közösség jelentős része is negatívan értékelte, hiszen ezzel a lépéssel magát az ,,Izrael államot,, is létrehozó 1947-es ENSZ határozatot is semmibe vették, mely két állami megoldást fogadott el a konfliktus rendezésére.

A Koszovóval kapcsolatos pénteki bejelentés az után történt miután néhány hete az Egyesült Arab Emirátusok is bejelentette, hogy elismeri Izrael államot és rendezi kapcsolatait az izraeli rezsimmel. Az azóta eltelt időszakban pedig Mike Pompeo amerikai külügyminiszter számos arab országot felkeresett, hogy szintén ismerjék el a cionista államot. Ám szerencsére nem járt túl nagy sikerrel.

Az izraeli Haaretz hírlap szerint Netanyahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a koszovói lépést és őrült annak, hogy ezen kívül egy európai állam is áthelyezi nagykövetségét a megszállt Jeruzsálembe. Szerbia lesz ugyanis az első európai állam, mely követséget Jeruzsálembe helyezi.

Netanyahu Koszovóval kapcsolatba pedig azt mondta, hogy már régóta tárgyalnak a balkáni országgal egy Tel Avivban megnyitandó kereskedelmi irodáról. A koszovói kormányt azonban valószínűleg nem volt nehéz meg, hiszen a 2008-ban az Egyesült Államok támogatásával létrehozott állam mindenben követi az amerikai kormány utasításait.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑