Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 11. 24.

Közel a vég – az orosz légicsapásoknak köszönhetően mindössze 34 bázisa maradt az ISIS-nek

2015. 11. 24.

Az orosz légitámadások jelentős szerepet játszottak a szír és iraki erők győzelmeiben, melyeket az ISIS elleni harcok során arattak, így mostanra odáig jutottak, hogy mindössze néhány tucat bázisa maradt összesen a terrorszervezetnek a két Közel-keleti országban összesen.

A szír és iraki fegyveres erők az oroszok légitámadásai által támogatva továbbra is jelentős eredményeket érnek el az ISIS ellen, az iráni FARS hírügynökség jelentése szerint mindössze 34 bázist tudtak megtartani Irakban és Szíriában összesen.

„Jelenleg az ISIS-nek összesen 34 működő bázisa van Moszulban, Rakkában és a többi általuk ellenőrzött területen; ez töredéke mindössze az orosz beavatkozás előtti számnak.” – jelentette be Mohammad Ali al-Hakim, az iraki al-Nakhil hírügynőkség ügyvezető igazgatója.

Szerinte az Iszlám Állam a közeli jövőben véglegesen meg lesz semmisítve. „A nyugati államok által életrehívott ISIS végzete már nagyon közel van.” – mondta.

Miközben ezt a bejelentést tette, a szír és iraki fegyveres erők folytatták a súlyos csapások bevitelét a terrorszervezet ellen, melyet kettőzött erővel támadtak az utóbbi napokban.

Mint ismeretes, csütörtökön a jelentések az ISIS igen súlyos veszteségeket szenvedett az orosz légicsapásoknak, valamint a Földközi-tengerről indított rakétatámadásoknak köszönhetően.

Szombaton pedig a jelentések arról szóltak, hogy az Iszlám Állam zsoldosai százával menekülnek Rakka városába; az orosz vadászgépek, valamint bombázók fokozták támadásaikat a terroristák állásai, valamint parancsnoki központjai ellen.

Azt is jelentették, hogy az ISIS milicistái visszavonultak a szíriai Haszakah tartomány déli részéről, és észak-Rakkába menekültek, a folyamatban lévő offenzíva elől, melyet a Szíriai Arab Hadsereg orosz légitámadásai által támogatva folytat.

Az al-Mayadeen arab nyelvű televízió szerint az ISIS terroristái családjaikat, valamint nehézfegyvereiket kimenekítették a Haszakah tartomány déli részén található al-Shadadi városából Deir Ezzuor-ba.

Szeptember 30-án több, mint ötven orosz harci repülőgép kezdte meg a precíziós légitámadásokat az Iszlám Állam ellen, a szír elnök, Bashar al-Assad kérésére. Azon a napon, korábban, az orosz duma felsőháza titkos szavazás során támogatta Vladimir Putyin elnök beadványát, mely alapján Oroszország bevethette az Orosz Légierőt Szíriában.

Riad Haddad, a moszkvai szír nagykövet megerősítette, hogy a Szíriai Arab Hadsereg, és az őket légicsapásokkal támogató Orosz Légierő csakis katonai célpontokat támad, és nem intéz támadásokat a szír politikai ellenzék, illetve civil célpontok ellen.

Orientalista.hu –  Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑