Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 07. 23.

Közel negyedmillió migráns érte el Európát az idén

2016. 07. 23.

Mintegy 250 ezer migráns és menedékkérő érte el Európát az idén, és nagyjából 3000-en vesztették életüket a veszélyes földközi-tengeri átkelés közben – jelentette pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Közben éhségsztrájkba kezdtek a migránsok Belgrádban, Bulgária pedig erős migrációs hullámtól tart.

Joel Millman, a genfi székhelyű IOM szóvivője szerint az idén eddig 2977 bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Hozzátette: a 3000-es lélektani határ elérése 2016-ban előbb történt, mint a migrációs válság korábbi négy évében. Millman rávilágított: ezt a határértéket a 2014-es évben szeptemberben, tavaly pedig októberben érték el.

Majdnem az összes idei haláleset a Líbia és Olaszország között húzódó veszélyes migrációs útvonalon történt, míg a jóval rövidebb tengeri úton, Törökország és a görög égei-tengeri szigetek között “szinte eltűnt ez a jelenség” – tette hozzá.

Millman szerint a március végétől eltelt négy hónapban naponta mintegy 20 – javarészt a Szaharától délre eső területekről érkező – migráns vesztette életét Észak-Afrika és Olaszország között.

Éhségsztrájkba kezdtek a migránsok Belgrádban

Több mint száz migráns kezdett éhségsztrájkba pénteken Belgrádban, ám nem a szerbiai körülmények miatt tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy nem tudnak tovább menni Magyarország felé – tapasztalta az MTI tudósítója a belgrádi autóbusz-pályaudvar melletti parkban, a migránsok gyülekezőhelyén.

A migránsok egy része már járt a magyar határon, és visszautasították menedékjogi kérelmét, ezért visszatért Belgrádba, és a szerb fővárosban próbál meg új tervet kitalálni, hogyan tudná folytatni útját az Európai Unió felé. A tiltakozók egy része azonban még csak nemrég érkezett meg a városba, ám nagyon rossz tapasztalatai vannak a bolgár hatóságokkal, és már “előre fél” a magyar határtól. Sokan azért méltatlankodnak, mert a magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a tranzitzónába, és a menedékkérelmek jelentős részét elutasítják.

A tiltakozók angol nyelvű transzparenseket tartanak maguk előtt, ezekre írták fel követeléseiket, illetve gondjaikat, az éhségsztrájk jeleként sebtapasszal és ragasztószalaggal ragasztották le a szájukat. A pályaudvar melletti parkban fokozták a rendőri jelenlétet.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑