Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 10. 06.

Kritizálta a reformterveket a szaúdi sztárközgazdász, terrorizmus a vád

2018. 10. 06.

Gazdasági reformok, országátalakító programok, a nők volánhoz engedése és a mozik újranyitása mind arra utalnak, hogy a korábban merev szabályairól, tekintélyelvűségéről ismert szunnita olajnagyhatalom, Szaúd-Arábia komoly társadalmi-gazdasági átalakulások előtt áll. Az Independent cikkében azonban olyan ügyről ír, amiből részben ennek ellenkezője rajzolódik ki.

Essam al-Zamel magasan képzett szaúdi közgazdász, üzletember és a közösségi média sztárja, akit a Twitteren egy időben közel egymillióan követtek. Hírnevét többek között azzal alapozta meg, hogy rendszeresen adott interjúkat, a közösségi médiában pedig kommentálta a rijádi vezetés gazdasági reformötleteit – igen gyakran nem dicsérően, hanem kritikusan fogalmazva azokkal kapcsolatban.

A sztárközgazdász nem egyszer kifejtette szakmai álláspontját a Vision 2030 névre keresztelt, átfogó gazdasági és társadalmi reformprogram kapcsán is, amelyet a koronaherceg, Mohammed bin Szalmán irányításával hajtanak végre, az uralkodó jóváhagyásával. Zamel azt tervezte, hogy idén visszatér az Egyesült Államokba, hogy ott régi álmát megvalósítva, a közgazdaságtudomány doktora lehessen.

Ez azonban nem valósulhatott meg, a hatóságok ugyanis lassan egy éve letartóztatták, és állítólag hamarosan el is ítélhetik egyes vádak kapcsán, akár hosszú börtönbüntetésre. (Idáig bírósági ítélet nélkül tartották fogva, és nem egyértelmű az sem, megtörtént-e egyáltalán a tényleges vád alá helyezés.)

Zamelt számos dologgal gyanúsítják, például azzal, hogy a törvényen kívülinek számító, iszlamista Muszlim Testvériséghez kötődik, valamint, hogy katari hátszéllel, Szaúd-Arábia destabilizálására, felforgatására, terrorjellegű cselekmények végrehajtására törekszik.

A Zamelhez közelállók szerint, a vádak hajmeresztők, noha azt elismerik, hogy a férfi vallási-társadalmi kérdésekben meglehetősen liberális volt, és például mindig arra buzdított, hogy a síiták nyugodtan imádkozzanak szunnita mecsetekben, és fordítva.

Úgy tűnik, Rijádban egyre kevésbé nézték jó szemmel Zamel szerepléseit. A lap megszólaltatott külföldön élő arab politikai aktivistákat, tanárokat, akik azt mondták, az igazi szálka a szaúdi vezetés szemében valószínűleg az lehetett, hogy Zamel szakmai indokokkal fogást talált a Vision 2030-on is, méghozzá nem is egyet.

Például úgy vélte, súlyos recesszióhoz vezetne bin Szalmán azon elképzelése, hogy a diverzifikálandó gazdaságból hazaküldik a külföldi munkásokat, akik helyére helyieket állítanak. Szerinte ez olyan nyomás alá helyezné a munkáltatókat, ami befékezné a szaúdi gazdaságot.

A leginkább valószínűleg azzal haragította magára Rijádot, hogy nyíltan kritizálta az Aramco, a szaúdi állami olajvállalat tőzsdére lépését.

A cég legalább részbeni magánosítása korábban eleve tabutéma volt a királyságban, ám a pletykák szerint az Aramco IPO-ja bin Szalmán egyik leginkább személyes ügye.

Zamel viszont azt mondta, egyszerűen félrevezető, téves, és később számos problémát szülhet az, hogy úgy akarják a cégértéket 2 ezer milliárd dollárra feltornázni, hogy abba belevesznek oda nem illő eszközállományokat és készleteket.

A közgazdász szerint ez nonszensz, és csak akkor lenne reális ez az érték, ha abba azokat a földben lévő olajkészleteket is beleszámolnák, amik felett az óriásvállalat diszponál.

Szerinte helytelen, hogy a kormány a sajátjaként kezeli a szaúdi olajat, és inkább annak kéne megtalálni a módját, hogyan lehetne az emberek felé átcsatornázni annak gazdasági hasznát.

Az Aramco tőzsdére vitelét egyelőre elnapolták, az olajár csökkenése miatt pedig a szaúdi gazdaság belassult – Rijád rendszeresen hangoztatja az OPEC berkein belül is igényét a hordónkénti magasabb árra. Zamel egyelőre börtönben van, és a korábban őt ismerők azt mondják, amikor érintkezhettek vele, egészen más, megtört ember benyomását keltette.

Origo.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑