Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 05. 13.

Küzdenie kell Al-Abadinak a kormányzás folytatásáért

2018. 05. 13.

Az első parlamenti választásokat tartják ma Irakban azóta, hogy összeroppant a közel-keleti országban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet. A síita vezetés – és ezzel párhuzamosan Irán befolyása – garantált, de a miniszterelnöknek riválisai vannak a vezetésben. Az autonóm Iraki Kurdisztánban szeptember végén rendeznek voksolást.

Fél év halasztást követően, de legalább már az országot az Iszlám Állam (ISIS) erőitől jórészt megtisztítva tartják ma meg az iraki parlamenti választásokat, amelyeken a síiták többsége a demográfiai arányok alapján biztosított, miután a 39 milliós népesség kétharmada az iszlámnak ezt az ágát követi. Ugyanakkor elemzők szerint korántsem biztos, hogy a 2014 óta irányító Haider al-Abádi miniszterelnök marad a kormányrúdnál: a szunniták irányába nyitottabb síita politikusnak a saját felekezetén belül is vannak kihívói. Így hivatali elődje, Núri al-Máliki, illetve a nagy hatalommal bíró, a síita paramilitáris erőkhöz kötődő Fatah szövetség élén álló Hádi al-Amiri egykori miniszter is a posztjára tör, aki az ISIS elleni harcokban a félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok is versenybe száll a saját politikai pártszövetsége élén – emlékeztettek hírügynökségek. Szadr még az amerikai csapatok elleni, 2003-ban kezdődött harcok idején irányított egy nagy hatalmú milíciát, majd kivette a részét az ISIS elleni küzdelemből, de kampányában inkább a szociális kérdéseket és a kormányzati korrupció felszámolását állította a középpontba. A kérdés mindennek fényében inkább csak az iráni befolyás mértéke Irakban.

A szunniták helyzetét a síita megosztottság dacára nemcsak az nehezíti, hogy kisebbségben vannak, hanem hogy a Szaddám-rendszer bukása óta nincsenek vezetőik, továbbá sokuk menekülttáborban él, nyomorog, és a síiták egy része ISIS-szimpatizánsnak is tartja őket.

A kormányalakítás hetekig eltarthat, az iraki alkotmány 90 napot ad az egyeztetésekre. Al-Abádi népszerűsége megcsappant a kiterjedt korrupció, a merényletekkel terhelt biztonsági és a rossz gazdasági helyzet, valamint a megszorító intézkedések miatt, amelyeket a kormány a csökkenő olajárak nyomán, valamint az ISIS elleni harc finanszírozására léptetett életbe. Ugyanakkor a 66 éves politikus javára írják, hogy területeket szabadított fel az ISIS uralma alól – írta a Reuters. A kormány külföldi hitelekből próbál fedezetet szerezni a visszafoglalt térségek újjáépítéshez és a reformokhoz. A gazdaság teljesítménye 2017-ben 0,4 százalékkal csökkent, a munkanélküliség 16 százalékos volt.

A héten azt is bejelentették: szeptember 30-án választásokat tartanak az 1991-es első öbölháború óta gyakorlatilag önállóságot élvező Iraki Kurdisztánban, amelynek politikai életét a Barzani és a Talabani klán uralja. Irakban az államfői posztot is hagyományosan kurd politikus, jelenleg Fuád Maszúm tölti be.

Magyar Idők – Szőcs László

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑