Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 08. 17.

Lakatlanná vált Szíria egyik legrégebb óta lakott keresztény faluja

2018. 08. 17.

Szíria egyik legrégebb óta folyamatosan lakott községe mára teljesen elnéptelenedett. Az iszlamisták támadásait éveken át tűrő keresztények végül elmenekültek szülőfalujukból.

Több évnyi megszállás után a szíriai katonák felszabadították a dél-szíriai kis falut az iszlamisták uralma alól. A település viszont teljesen elpusztult.

Sama Al-Hanidat egy kis falu dél-szíriai Al-Suwajda tartomány nyugati részén fekszik. Al-Hanidat utónevét a falu egyik népes görögkatolikus család neve után kapta. A szíriai konfliktus egyik frontvonala a település mellett húzódott.

Az iszlamista fegyveresek éveken keresztül ostrom alatt tartották a görögkatolikus falut. 2015 júliusában ismeretlen fegyveresek elrabolták Toma Boutros atyát aki épp a szomszédos faluba vitt adományokat. Csak több hónapnyi fogság után és milliós váltságdíjért cserébe engedték szabadon a megkínzott papot – adta hírül három évvel ezelőtt a newlebanon.info.

A település lélekszáma meghaladja az ezerötszázat. Samaban élnek drúzok is, de többségük a görögkatolikus egyházhoz tartozik. A falu megőrizte hagyományos dél-szíriai tájjellegét. A háború előtt sok zarándok látogatott el a településen található világ egyik legrégebbi Szent Eliás templomba.

A falu másik nevezetessége a kétezer éve víztározója, amit a mai napig használnak. Az esős téli és tavaszi hónapokban a Matakh kútnak nevezett tározó teljesen megtelik, amiből a helyi földművesek egész évben öntözik a gyümölcsös kerteket.

2015 végén az iszlamisták állandó ostroma meghozta eredményét. A falu férfi lakossága nem tudta tovább tartani állásait az iszlamista túlerővel szemben és családtagjaikat kimenekítve elhagyták szülőfalujukat. A samai keresztények Szwejda városban élő rokonaiknál találtak menedéket.

A szíriai hadsereg csak három évvel később az idén június elején indított hadművelet keretén belül szabadította fel a már földig rombolt keresztény falut.

Az iszlamisták által hadiszállásként használt Szent Eliás nevét viselő templom hatalmas károkat szenvedett amiről a Jesus Solider facebook oldal közölt először képeket.

A falu összes háza lakhatatlanná vált. A helyreállítási munkálatok hatalmas összeget igényel, amit jelenleg nem tud fedezni sem az egyház sem a falu lakossága. A samai keresztények a damaszkuszi kormányhoz fordultak segítségért abban a reményében hogy mihamarabb hazatérhetnek szeretet falujukba.

S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑