Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2014. 10. 08.

Lángba borulhat Törökország

2014. 10. 08.

Legalább 12 kurd tüntető vesztette életét Törökországban, az Erdogan és kormánya elleni tüntetésekben.


Tíz ezrek tüntettek Törökország szerte az Erdogan kormány politikája ellen.Egyrészt a török kormányt vádolják az Iszlám Állam terrorszervezet nyílt támogatásával, másrészt mert Erdogan és a Muszlim Testvériség ideológiáját követő Igazság és Fejlődés Párt szándékosan szabotálják a kurdok harcait Kobane városában. A tüntetések során közel száz kurdtüntető támadta meg tegnap este a török parlamentet, a támadás során többen megsebesültek, életüket vesztették.

Diyar Bakr városban a törökországi kurdok „fővárosában” öt ember halt meg a tüntetők és a rendőrök összecsapása miatt. Kijárási tilalmat rendeltek el a városban és még másik kettőben is Mardinban és Fanban.

Ali Omri Szíriai Demokratikus Kurd párt elnöke a napokban figyelmeztette Erdogant és kormányát, hogy a konfliktus Törökországot is el fogja érni, ha nem változtat a kurd ellenes politikáján. A harcok akár Isztanbult is elérhetik válaszként arra hogy a kurd falvak és Kobane városa két tűz közé lettek szorulva. Keleti, nyugati és déli irányból az Iszlám Állam terrorszervezet, még északról a török hadsereg zárta körbe a kurdokat.

Annak ellenére, hogy a török parlament jóváhagyta a katonai beavatkozást szíriai területeken az Iszlám Állam ellen a hadsereg nem tesz semmit. Nem is fog, hiszen a törököknek nem érdeke hogy a kurdokat segítség. Erodgan attól tart, hogy a szíriai kurdok, ha megerősödnek az iraki Kurdisztánhoz hasonló autonómiát érnek el. Emiatt a törökországi kurdok is előállhatnak egy hasonló követeléssel.

orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑