Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 10. 04.

Lavrov: A népszavazás megfelel az ENSZ alapokmányában rögzített elveknek

2022. 10. 04.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Föderációs Tanács ülésén kijelentette, hogy a Donbász és a Zaporozsjei és Herszoni régiók Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló korábbi népszavazások teljes mértékben megfelelnek az ENSZ Alapokmányában foglalt elveknek.

Szeptember 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalt a Kremlben a DPR, LPR, Herszon és Zaporozsje régiókban tartott népszavazások eredményeként, majd megállapodásokat írt alá a vezetőkkel a régiók Oroszországhoz való felvételéről. Később Oroszország Alkotmánybírósága elismerte, hogy ezek a szerződések megfelelnek az Orosz Föderáció alkotmányának.

Az orosz külügyminisztérium vezetője megjegyezte, hogy a köztársaságok és régiók polgárai az önrendelkezési jogon keresztül tudatosan döntöttek.

„Egy ilyen lépés teljes mértékben összhangban van a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvével, amelyet az ENSZ Alapokmánya, az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről szóló 1970-es nyilatkozat az ENSZ Alapokmányának megfelelően rögzít. és sok más dokumentumban” – mondta Lavrov.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy

Ukrajna maga is agresszív, totalitárius állammá alakult, ahol diszkriminatív törvényeket fogadnak el, erőszakos ukránosítást hajtanak végre, ösztönzik a ruszofóbiát, tömegesen sértik a nyelvi, oktatási, kulturális és egyéb emberi jogokat.

Az orosz parlament felsőháza is megszavazta a négy ukrajnai régió annektálását

Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való “csatlakozásáról” szóló szerződéseket.

A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy elfogadott szerződés értelmében az Oroszországi Föderáció új jogalanyainak a 2026. január 1-jéig tartó átmeneti időszakban kell megoldaniuk az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe, valamint a hatóságok rendszerébe való integráció kérdéseit, beleértve azokat is, amelyek a katonai szolgálatra vonatkoznak.

Az orosz törvények az érintett régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásuk napjától, vagyis a “csatlakozási” szerződések szeptember 30-i aláírásától léptek hatályba. Herszon és Zaporizzsja megye jogszabályai nem alkalmazandók, ha ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

A négy entitásban Ukrajna és más országok állampolgárait, valamint a hontalan személyeket orosz állampolgároknak ismerik el, kivéve azokat, akik egy hónapon belül kinyilvánítják, hogy meg kívánják tartani a jelenlegi állampolgárságukat, vagy hontalanok akarnak maradni. A régiók külföldön tartózkodó állampolgárainak Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint egy hónapjuk van arra, hogy állampolgárságot váltsanak, ugyanúgy, ahogy ez a Krím 2014-ben történt elcsatolása idején történt.

Oroszország a szerződés értelmében az érintett régiókban minden népcsoport számára garantálja az anyanyelv megőrzésének jogát, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételeinek megteremtését.

A felsőház plenáris ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy szerinte az lenne a helyes, ha a nyugati országok felismernék az új realitásokat, de Oroszország számára ez “egyáltalán nem elvi kérdés”. Azt hangoztatta, hogy rengeteg jogi érv szól a történtek mellett, egyebek között az ENSZ Alapokmánya, amely rögzíti a népek jogegyenlőségének és önrendelkezésének elvét, valamint a Közgyűlés 1970-ben elfogadott nyilatkozata, amelynek értelmében azoknak az államoknak a területi integritását kell tiszteletben tartani, amelyek kormányai elismerik az önrendelkezés jogát és az országban élő egész népet képviselik.

Lavrov szerint (Volodimir) “Zelenszkij (ukrán elnök) rendszere” nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.
A négy régiónak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazást, valamint a területek annektálását a külföldi országok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek.

MTI, Vadhajtások

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑