Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2022. 07. 29.

Lavrov a Nyugat “beavatkozó” Afrika-politikáját bírálta Etiópiában

2022. 07. 29.

A Nyugat “beavatkozó” Afrika-politikáját bírálta etiópiai látogatásán az orosz külügyminiszter szerdán Addisz-Abebában.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja Etiópia törekvéseit belpolitikai helyzetének stabilizálására, egyben bírálta a Nyugat beavatkozási kísérleteit az afrikai országok belügyeibe.

Az orosz diplomácia vezetője négy országot érintő afrikai körútjának végén érkezett Etiópiába, miután megbeszéléseket folytatott Egyiptomban, a Kongói Köztársaságban és Ugandában. Afrikai körútjának célja, hogy megerősítse Moszkva nemzetközi támogatottságát, és enyhítsen az ukrajnai orosz agresszió okozta globális diplomáciai elszigeteltségen.

Az afrikai országok többsége – az Oroszországhoz és a Nyugathoz egyszerre szorosan kötődő gazdasági érdekeik és történelmi kapcsolataikat szem előtt tartásával – nem volt hajlandó állást foglalni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Etiópia már régóta a Nyugat elkötelezett hívének számított, amikor 2020 novemberében az ország északi részén, Tigré tartományban konfliktus robbant ki a helyi erők és a központi kormányzat között. Az etióp kormányt jelentős politikai nyomás alá helyezte az Egyesült Államok és az Európai Unió a válság erőszakos kezelése miatt, amelyben több ezren meghaltak és több millióan elmenekültek otthonukból.

“Megerősítettük határozott támogatásunkat az etióp kormányzat erőfeszítéseit illetően, amelyekkel stabilizálni próbálja a belpolitikai helyzetet, és széleskörű társadalmi párbeszédet indított a legfontosabb problémák megoldására” – mondta Szergej Lavrov etióp partnerével, Demeke Mekonnen külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz diplomácia vezetője szerint az afrikai országok maguk akarják alakítani jövőjüket és megoldani problémáikat, ami jól illeszkedik a leendő multipoláris világ nemzetközi kapcsolatrendszerébe. Ennek az új világrendnek a kialakulását azonban Lavrov szerint a Nyugat igyekszik megakadályozni az Egyesült Államok hegemóniájának fenntartása érdekében.
Demeke Mekonnen kijelentette, hogy országa hálás “Oroszország rendíthetetlen támogatásáért, amellyel Etiópia szuverenitásának megőrzését segíti”.

Az addisz-abebai kormányzat évek óta azzal vádolja külföldi bírálóit, hogy jogtalanul akarnak beleavatkozni az etióp belügyekbe. Lavrov ennek megfelelően a gyarmatosító gondolkodású, arrogáns nyugati hatalmakkal szemben Afrika tisztelettudó barátjaként jellemezte és mutatta be Oroszországot. Ez volt megszólalásainak vezérmotívuma a Kongói Köztársaságban és Ugandában tett látogatásain is.

Erről a témáról hosszabban is beszélt abban a félórás előadásában, amelyet az addisz-abebai orosz nagykövetségen tartott az Etiópiába akkreditált külföldi nagyköveteknek. Az előadásban az orosz kormány Ukrajnával és más nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját is bemutatta általánosságban.

“Biztos vagyok benne, hogy a világ országainak túlnyomó része nem kíván olyan világban élni, ahol visszatérnek a gyarmatosító idők” – fejtette ki az orosz külügyminiszter afrikai körútja utolsó állomásán.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑