Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 27.

Lavrov: Az USA az al-Kaidát nem akarja bántani

2016. 09. 27.

Lavrov szerint az amerikai katonák nem nagyon hallgatnak Obamára, és nem akarják támadni az Al-Kaida szíriai állásait.

 Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn  az NTV orosz televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok az utóbbi napokban feladta a Szíria Barátai Nemzetközi Csoport elfogulatlan társelnöki szerepét. “Egy kapura játszanak, míg a sajátjukat folyamatosan áthelyezik” – fogalmazott.

Lavrov szerint az Egyesült Államok nem nagyon akar csapást mérni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító, Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Nuszra Front) csoportosulásra. Mint mondta, Kerry ugyan minden egyes találkozójukon bizonygatja, hogy ez ugyanolyan terrorcsoport, mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, de nem nyúlnak hozzá. “Ez egy ellenmondásos helyzet” – fejtette ki.

A moszkvai diplomácia vezetője egyben úgy vélekedett, hogy az amerikai katonák “nem nagyon hallgatnak” a főparancsnokukra, Barack Obama amerikai elnökre, aki Kínában Vlagyimir Putyin orosz kollégájának megerősítette, hogy Szíria kérdésében kész az együttműködésre Oroszországgal.

Ennek kapcsán felemlegette, hogy Szíriában a humanitárius konvoj elleni szeptember 19-i támadást követően Moszkva a történtek kivizsgálását követelte. John Kerry amerikai külügyminiszter, akire szerinte ez korántsem volt jellemző, azt mondta, a vizsgálatot elvégezhetik, de az amerikaiak úgyis tudják, hogy ki követte el, a szíriai hadsereg vagy Oroszország, s akárhogy is van, a történtekért Oroszország felelős.

Lavrov szerint Kerry “láthatóan túl heves volt, mert az amerikai hadseregvezetés ádáz bírálatainak kereszttüzében áll”.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑