Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2015. 04. 08.

Lavrov interjúja Iránról, Jemenről, Ukrajnáról és az USA-ról (összefoglaló)

2015. 04. 08.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter számos fontos politikai kérdésben nyilatkozott egy exkluzív interjúban, amit a Rossiya Segodnya hírügynökség vezérigazgatójának, Dmitry Kiselevnek adott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy exkluzív interjút adott a Rossiya Segodnya hírügynökség vezérigazgatójának, Dmitry Kiselevnek, amelyben széles körben beszélt a főbb politikai kérdésekről, például a Szaúd-Arábia által vezetett hadműveletről Jemenben, az iráni nukleáris megállapodásról és a békefenntartók Kelet-Ukrajnába való küldéséről.

Irán a svájci Lausanne-ban kötött megállapodást követően átlátható ország lesz

Múlt héten Lavrov tárgyaló félként szintén részt vett a P5 + 1 csoport Iránnal folytatott egyeztetéseken, amely során keretmegállapodás született az iráni nukleáris programról. A felek megegyezésre jutottak és Teherán beleegyezett abba, hogy visszafogják az urándúsítást és csökkentik a centrifugák számát. Az Egyesült Államok és az ENSZ cserébe megígérte, hogy megszüntetik az Iránra kiszabott szankciókat.

A megállapodás bosszantotta az izraeli kormány vezető tisztviselőit, akik azt állították, hogy ez a megállapodás fenyegetést jelent Izrael túlélésére. Az orosz külügyminiszter megcáfolta ezt az állítást, ragaszkodva ahhoz, hogy Irán a megállapodás szerint átláthatóan fogja végezni a nukleáris tevékenységét.

Irán a legjobban ellenőrzött ország lesz, jelentette ki Oroszország vezető diplomatája, és hozzátette, hogy Irán kész volt teljesíteni a nukleáris fegyverekre vonatkozó atomsorompó egyezményt is.

Tárgyalás szükséges a jemeni válság megoldásához

Amikor megkérdezték, hogy mi Oroszország álláspontja a jelenlegi jemeni válság kapcsán, Lavrov azt mondta, hogy a húszi fegyveresek ellen irányuló Szaúd-Arábiai által vezetett katonai légitámadások nélkülöznek minden jogi alapot.

Persze, kissé csalódottak voltunk, például annak ténye miatt, hogy a művelet anélkül indult, hogy konzultációkat tartottak volna akár az [ENSZ] Biztonsági Tanáccsal, vagy kétoldalú csatornákon keresztül, mondta Lavrov.

Lavrov hangsúlyozta, hogy a húszi ellenes koalíciónak először a nemzetközi támogatást kellett volna megszerezni ahhoz, hogy elindítása a légicsapásokat Jemenben.

Továbbá felszólította mindkét oldalt, hogy állapodjanak meg a tűzszünetről és kezdjenek el tárgyalni.

“Nagyon aggódunk a jemeni helyzet miatt, mivel ez egy új repedés, ami a síiták és a szunniták között mélyíti a szakadékot. És minden geopolitikai helyzet az Öböl-térségben ezen konfrontáció körül forog” nyilatkozta Lavrov.

A Nyugatnak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a békemegállapodás betartásához

Lavrov sürgette a nyugati vezetőket, hogy próbálják meggyőzni Kijevet, hogy az kövesse a fehérorosz fővárosban, februárban kötött Minsk II tűzszüneti megállapodásban foglaltakat.

Oroszország része a normandiai négyeknek, amely magában foglalja még Franciaországot, Németországot és Ukrajnát, és segített közvetíteni a békemegállapodást, hogy véget vessenek az egy éve tartó konfliktusnak Kelet-Ukrajnában.

Reméljük, és együttműködünk Berlinnel és Franciaországgal és még megpróbálunk Washingtonnal is, hogy a kijevi kormány ezúttal megértse és felnőjön a megállapodáshoz, jelentette ki Lavrov.

Az orosz külügyminiszter reményét fejezte ki Kijev azon szándéka kapcsán, hogy az békefenntartókat küld Kelet-Ukrajnába, és ez nem csak taktikai trükk lesz, hogy eltereljék a figyelmet a Minsk II megállapodásban foglaltak be nem tartásáról.

Néha vannak olyan esetek a tárgyalások során, amikor az egyik fél időt akar nyerni, vagy azt hiszi, hogy időt lehet nyerni, és egy új ötlet vezet be. Az egyik, hogy soha nem vitatta meg senkivel, és olyan zavaró munkát indít, amivel a meglévő megállapodásokat húzza keresztbe, mondta Lavrov.

Amerika korlátozza más országok kapcsolatait Oroszországgal

Lavrov kijelentette, hogy az Egyesült Államok a befolyását kihasználva nemzetközi szinten akadályozza Oroszország más országokkal való kapcsolatait.

Az összes partner, akikkel találkozom bárhova megyek, arról számol be, hogy az amerikai nagykövetek, vagy Washington küldöttei az adott térségben figyelmeztetik őket azzal kapcsolatban, hogy viszonyuljanak Oroszországhoz, vagy azt éreztetik, hogy alacsonyabb rangú az, aki nem aszerint jár el, ahogyan az Amerika megköveteli, tette hozzá Lavrov. Lavrov kiemelte Andrew Schapiro-t a Cseh Köztársaság amerikai nagykövetét, aki kijelentette, hogy milyen “kínos” lenne, ha Milos Zeman cseh elnök Moszkvába utazna a Győzelem Napja ünnepségre.

Ezzel szemben Lavrov azt mondta, hogy Oroszország elérte, hogy Kínával “példátlanul jók” legyenek a fenntartott kapcsolatai. Xi Jinping kínai elnök azt tervezi, hogy Oroszország és Kína átfogó tárgyalásokat folytasson május 9-ei moszkvai látogatása során, melyet a Győzelem Napja ünnepség alkalmából tesz.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp, sputniknews.com)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑