Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2022. 11. 10.

Lavrov: óriási az érdeklődés a BRICS iránt

2022. 11. 10.

A BRICS-tagállamok rövidesen tárgyalni kívánnak a szövetség esetleges bővítésének kritériumairól és elveiről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter indiai kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral folytatott megbeszélésén.

“Mielőtt arról beszélnénk, hogy pontosan hogyan és mikor kezdődik a BRICS-bővítés, megállapodtunk abban, hogy az öt tagállam között megtárgyaljuk az ilyen jellegű pályázatok felülvizsgálatának kritériumait és elveit” – jegyezte meg Lavrov.

“Tekintettel arra, hogy már most is kapunk hivatalos kérelmeket, természetesen arra számítunk, hogy a kritériumok és elvek megtárgyalása nem fog túl sokáig tartani. Előbb meg kell értenünk, hogy ez a társulás hogyan fog fejlődni a potenciálisan kibővített tagságában”.

Lavrov szerint a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.

“AZ ÉRDEKLŐDÉS E GLOBÁLIS SZÖVETSÉG IRÁNT MEGLEHETŐSEN NAGY, ÉS FOLYAMATOSAN NÖVEKSZIK” – JEGYEZTE MEG. “NEM CSAK ALGÉRIA, ARGENTÍNA ÉS IRÁN – VALÓJÁBAN TÖBB MINT EGY TUCAT ILYEN ÁLLAM VAN”.

Az orosz miniszter megjegyezte, hogy a júniusi BRICS online csúcstalálkozót, amelyen az öt tagállam vezetői nyilatkozatot fogadtak el, amelyben felvázolták a jövőbeli terveket, egy BRICS+ csúcstalálkozó követte, amelyen 13 állam vezetői vettek részt.

“Ez a lista jól ismert, kivétel nélkül a világ összes fejlődő régióját képviselő országot tartalmazza: Ázsiát, Afrikát, Latin-Amerikát, és mi természetesen üdvözöljük az ilyen érdeklődést” – húzta alá Lavrov.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑