Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2023. 05. 10.

Lavrov: Washington terroristák bevonásával állít fel hadsereget Szíriában

2023. 05. 10.

 Az Egyesült Államok megkezdte egy kormányellenes szíriai fegyveres szervezet létrehozását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak bevonásával – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török, a szíriai és az iráni hivatali kollégájával megtartott szerdai moszkvai találkozóján.

“A cél világos – felhasználni ezeket a harcosokat a Szíriai Arab Köztársaság törvényes hatóságai ellen, a helyzet destabilizálására az országban” – hangoztatta Lavrov a RIA Novosztyi hírügynökség szerint három órán át tartó egyeztetést megnyitva.

A találkozón Lavrov mellett Mevlut Cavusoglu török, Fejszál Mekdad szíriai és Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vett részt.

Az orosz diplomácia vezetője szerint az amerikaiak azt tervezik, hogy más terrorszervezetek és a helyi arab törzsek képviselőit is bevonják a Rakka körül felállítandó, új kormányellenes fegyveres alakulatba. Emlékeztetett arra, hogy ezt a problémát a négy ország védelmi minisztere a közelmúltban megvitatta Moszkvában, és megállapodott abban, hogy közös ellenintézkedéseket hoz.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség emlékeztetett arra, hogy februárban az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) közölte: az Egyesült Államok a szíriai el-Tanf bázison kiképzést folytat az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoportok harcosainak Oroszországban és más FÁK-országokban végrehajtandó terrortámadásokra.

Lavrov javaslatot tett egy olyan “útiterv” szakértői szinten való kidolgozására a két ország külügyminiszterének következő találkozójáig, amely a szíriai-török kapcsolatok rendezését szolgálná. Mint mondta, a terv részleteiről az államfőket tájékoztatni fogják.

Az orosz tárcavezető szerint a négyoldalú találkozó minden részvevője egyetért abban, hogy a dokumentumban rögzíteni kell valamennyi ország szuverenitása, területi integritása, függetlensége és egysége, valamint az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei melletti elkötelezettséget. A felek által támogatott kulcsfeladatnak nevezte a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes visszatérésének biztosítását is.

“Mindannyian érdekeltek vagyunk a Szíria és Törökország közötti jószomszédi kapcsolatok mielőbbi helyreállításában, az egyenlőség és kölcsönös előnyök elve alapján” – mondta a miniszter, aki kifogásolta, hogy a nyugati szankciók akadályozzák a Szíriába irányuló segélyszállítmányokat.

Méltatta a partnerek közötti szoros együttműködést “a terrorizmus és a terrorszervezetek minden megnyilvánulása elleni, megalkuvásmentes küzdelem”, valamint a “kívülről táplált” szeparatista tendenciák elleni közös fellépés érdekében. Hangoztatta, hogy a felek nem fogadják el a durva külső beavatkozást a térség ügyeibe, különösen ha ez katonai erő alkalmazásával történik.

Lavrov hasznosnak és sikeresnek nevezte a négy ország biztonsági szolgálatainak együttműködését a szír-török kapcsolatok normalizálásában. Emlékeztetett arra, hogy április 25-én már második alkalommal tartott találkozót Moszkvában Oroszország, Szíria és Törökország – akkor ismét a védelmi miniszterek által képviselve -, most pedig a külügyminiszteri találkozón már csatlakozott hozzájuk Irán is.

A házigazda szerint a Damaszkusz és Ankara közötti normalizálódás “érezhetően pozitív hatással van nemcsak a Szíria körüli helyzetre, hanem az egész közel-keleti térség általános légkörére is”. Hangoztatta, hogy az orosz fél is számottevően hozzájárul a Szíria és szomszédai közötti kapcsolatok helyreállításához. Lavrov továbbá sikert kívánt Törökországnak a vasárnapi elnök- és parlamenti választások lebonyolításához.

A TASZSZ emlékeztetett arra, hogy Ankara és Damaszkusz kapcsolatainak normalizálási folyamata tavaly december 28-án kezdődött el az orosz, a szíriai és a török védelmi miniszter moszkvai konzultációjával. Itt megállapodás született egy közös, háromoldalú bizottság létrehozásáról.

Ezt egy külügyminiszteri szintű találkozó követte, amelynek napirendjén Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szíriai elnök megbeszéléseinek előkészítése szerepelt. Később bejelentették, hogy a megbeszélésekhez Irán is csatlakozik. A négy ország külügyminiszter-helyettesi szinten április elején szakmai konzultációt tartott az orosz fővárosban.

Erdogan december 15-én újságíróknak azt mondta, hogy javaslatot tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy háromoldalú találkozó megtartására a szíriai államfő bevonásával. A csúcstalálkozót a török vezető szerint különleges titkosszolgálati, védelmi és külügyminiszteri szintű megbeszéléseknek kellene megelőzniük.

Ankara és Damaszkusz viszonya a szíriai felkelés és polgárháború 2011-es kezdete óta erősen megromlott. Törökországot szíriai menekültek árasztották el, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok pedig megszakadtak. Ankara csapatokat vezényelt Szíriába.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑