Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 03. 12.

Lefejezné az Izrael-ellenes arabokat az izraeli külügyminiszter

2015. 03. 12.

Keményebb, egészen a “lefejezésükig” terjedő retorziókat sürgetett az Izrael-ellenes izraeli arabok ellen egy választási vitában Avigdor Liberman külügyminiszter – értesült az izraeli média.

A szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártot vezető Avigdor Liberman a Nemzetközi Interdiszciplináris Központ (IDC) herclijai választási rendezvényén a múlt hét végén, kijelentette:

„Az Izraelt támogató araboknak mindent meg kell kapniuk, de az ellenünk lévőkre – esetükben semmi sem segít – fel kell emelnünk egy fejszét, és le kell vágnunk a fejüket, másként nem élhetünk itt túl” 

A választási kampány során Liberman korábban több alkalommal is sürgette a halálbüntetés bevezetését a “terroristák” ellen, valamint azt mondta, hogy: „az Izrael elpusztítását vágyó izraeli arabok az ötödik hadoszlopot jelentik, és nem kellene állami juttatásokban részesülniük”.

„Az Izrael kikiáltását jelölő palesztin Nakba, vagyis katasztrófa napján fekete zászlót felemelő araboknak az én nézőpontom szerint nem kellene itt élniük, szívesen és boldogan átadnám őket a Palesztin Hatóságot vezető Mahmúd Abbásznak” – közölte a külügyminiszter.

Ezzel politikai programjára is utalt, ugyanis aszerint egy 1948 óta Izraelhez tartozó arabok lakta határ menti térséget átadna a jövendő palesztin államnak cserébe bizonyos 1967-ben elfoglalt, izraeli telepesek lakta palesztin területekért.

A nyilvános beszélgetésen Liberman támadta a közös arab jelöltlistát is, amelyet szerinte nem lenne szabad indítani az izraeli parlamenti választásokon. Korábban Ajman Odét, ennek a pártnak a vezetőjét egy tévés vitában terroristának és ötödik hadoszlopnak nevezte és Gázába tanácsolta.

Liberman ugyanakkor regionális békemegállapodást sürgetett palesztin részvétellel, amelyet a palesztinokat szerinte szintén elítélő mérsékelt arab államok hoznának létre.

„Izraelnek a valóságot átalakító békecsomagra van szüksége az arab államokkal” – vélekedett a politikus.

Izraelben március 17-én parlamenti választásokat tartanak.

Orientalista.hu – (Forrás: Alfahír.hu – MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑