Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 11. 14.

Legális lehet a gyerek házasság Irakban

2017. 11. 14.

Kilenc éves kortól adhatnak férjhez lányokat Irakban, ha elfogadják a törvénytervezetet. Ez is a része azoknak a jogszabályoknak, amelyek visszaállítanák a vallási bíróságokat.

Irak egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megengedje, hogy akár 9 éves lányokat férjhez adjanak, állítják emberi jogi aktivisták.

A javaslat egy olyan törvénytervezet része, melyet jóváhagyott negyven képviselő, és ami visszaállítaná a vallási bíróságokat, állítja az Equality Now nevű szervezet (EN).

1959 óta a kormány bíróságai döntöttek ilyen ügyekben, és a hivatalos házasodási kort 18 évben határozták meg, bár bírói engedéllyel lehetet 15 évesen is férjhez adni lányokat.

De a javasolt törvény – amit még jóvá kell hagyni a teljes parlamentnek – ehelyett vallási bíróságokra bízná a döntést.

„Ez a kilencéves dolog a különböző, Mohammed próféta feleségéről szóló értelmezésekből ered – mondta Suad Abu-Dayyeh, az EN Közel-Keleti specialistája. „Van olyam értelmezés, mely szerint 9 évesen adták férjhez. Ezért követik ezt az iraki vallásos szekták”

– tete hozzá.

Az UNICEF szerint minden ötötdik lányt gyerekként adnak férjhez Irakban, és emiatt a gyakorlat miatt gyakran abbahagyják a tanulmányaikat, és teherbe esnek. Ha egy anya még nincs 18 éves, mikor életet ad gyermekének, 60 százalékkal magasabb annak az esélye, hogy a baba meghal az első évben. A túl fiatalon férjhez adott lányok sérülékenyebbé teszi a lányokat a családon belüli erőszakkal szemben is , mondja a civil szervezet.

Az iraki nőket megbotránkoztatta a tervezet – mondta Abu-Dayyeh az Euronewsnak.

„Nagyon aggódunk emiatt, minden nőkkel kapcsolatos kérdést érinteni fog ez a mindennapjaikban”– tette hozzá.

„Ha elfogadják, szerintem robbanásszerűen el fognak szaporodni a gyerekházasságok Irakban. Nem logikus, hogy 2017-ben vagyunk, és még mindig visszafelé haladunk a nők jogainak tekintetében.”

Minden eltolódás a kormány bíróságaitól a vallásiak felé, változást hozhat a válás, a gyerektartás, az öröklés, és a házasság témakörében – magyarázta Abu-Dayyeh.

“Egyes vallási szekták szerint a nőknek nem lenne szabad ingatlan örökölni, és nem kaphatnák meg a gyerekeket válás esetén, hanem azoknak a férfival kellene maradniuk”

Az ENSZ iraki missziója konzultációt sürget, „a nők jogainak védelme és tisztelete érdekében”.

Abu-Dayyeh azt monda, hogy egyelőre még nem tűzték ki dátumot a törvényjavaslatról való szavazásra.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑