Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2017. 11. 13.

Legenda és új csilllag született a marakeshi Judo Világbajnokságon

2017. 11. 13.

Élete tizedik világbajnoki címét szerezte a francia judós, Teddy Riner.

A marrakeshi open-vb első körében az európai sportoló a kirgiz Iurii Krakovetskiit múlta felül. Ezután következett a második forduló, ahol ellenfele a grúz Guram Tushishvili volt.

A regnáló Európa-bajnok egyike volt azoknak, akiket előzetesen esélyesnek tartottak arra, hogy meglepje a torna favoritját. De ez a nap nem a kaukázusié volt.

Ahogy Tushishvili, úgy a 3. ellenfél, a tunéziai Facial Jaballah sem tudta megállítani a 28 éves világsztárt, az afrikai végül ipponnal veszített.

A negyeddöntőben ugyancsak ippon döntött -ezúttal a mongol Temuulen Battulga szomorkodhatott.

Az elődöntőben ráadásul talán könnyebb volt papíron az ellenfél, mint a korábbiak, a kubai Andy Granda elleni továbbjutás után pedig már csak 1 találkozó választotta el a 10. vb-aranyától Rinert!

Vetélytársa a döntőben a belga Toma Nikiforov volt, aki a verseny korábbi szakaszában a nap leglátványosabb akcióját villantotta: egy pazar válldobást a marokkói Adil Hajjin.

Az utolsó mérkőzés az open világbajnokságon Dávid és Góliát küzdelméről szólt.

Bár ebben a történetben Góliát lett végül a győztes, mert Rinert nem lehetett megállítani. Nikiforov tehetetlen volt a francia waza arit érő akcióival szemben.

Ez a csata egyre kevésbé szólt a szakmai dolgokról, mintsem az érzelmekről. Mert ez az eredmény valóban földöntúli.

Riner tizedszer lett világbajnok.

Új csillag született!

A marrakeshi judo open világbajnokság második napján a hölgyeké volt a főszerep, így természetesen a sportág egyik legeredményesebb nemzetének, Japánnak a kitűnőségét, Sarah Asahinát is kiemelt figyelem kísérte.

A két hónappal ezelőtti, budapesti világbajnokság ezüstérmese nagyon magabiztosan kezdte a vasárnapot, sokáig nem igazán látszott, ki lehet az, aki megálljt parancsol neki.

Szombaton Teddy Riner a tizedik világbajnoki címét szerezte, a másik nemnél viszont teljesen eltérő volt a dramaturgia, hiszen Asahina személyében új csillag született!

A 2012-es londoni olimpia bajnoka, Idalys Ortiz várt az elődöntőben Asahinára, a múlt alapján egyértelmű volt a kubai fölénye, hiszen a karibi két vb-aranyat is bezsebelt már.

De a 21 éves ázsiai nem ijedt meg nagyobb nevű ellenfelétől, így határozott és kiegyensúlyozott teljesítménnyel kvalifikálta magát a döntőbe.

Ortiznak így maradt az egyik bronzmeccs vigasztalásul, ahol egy újabb ifjú titán, a francia Romane Dicko várt rá. A junior európa-bajnoki első sportoló még nem szerzett érmet felnőtt világversenyen, és ez nem változott Marrakeshben sem.

Ortiz okos stratégiát választott, amivel szemben nem volt ellenszere az európainak.

A másik 3. helyért folytatott találkozón a tunéziai Nihel Cheikh Rouhou a holland Tessie Savelkoulsot aranyponttal verte

A fináléban Asahina a bosznia-hercegovinai Larisa Csericcsel csapott össze,

A 26 éves balkáni karrierje során először jutott világbajnoki döntőbe a felnőttek között, igaz, 8 éve a korosztályos vb-t megnyerte. A mostani mindent eldöntő mérkőzésen viszont nem volt esélye Asahina ellen, győzelmével a japán világbajnoknő beírta magát a történelemkönyvekbe.

Az érmeket a nemzetközi szövetség elnöke, Marius Vizer adta át, aki elégedett volt a hétvégével.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑