Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 04. 22.

Légteret sértő izraeli harci gépre lőttek az orosz erők Szíriában (Frissítve: Moszkva cáfol)

2016. 04. 22.

A Szíriában állomásozó orosz erők legalább kétszer tüzet nyitottak izraeli katonai gépekre – közölte az egyik legolvasottabb izraeli napilap a Jediót Ahronót. A lap pénteken közölte a hírt, azonban se dátumot, sem az incidens pontos helyét nem közölték.

A PressTV információi szerint Izrael ismételten megsértette Szíria légterét és az ország belsejében lévő célpontokat bombázott. Az izraeli 10-es TV csatorna úgy tudja, hogy a szíriai partok közelében egy orosz harci gép megközelített egy izraeli harci gépet a Földközi-tengeren a múlt héten.

Lapértesülések szerint a csütörtökön Moszkvába érkezett Benjámin Netany

ahu izraeli kormányfő felvetette a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. A Jediót Ahronót információi szerint először a március 15-én szintén Moszkvába látogató Reuven Rivlin izraeli elnök vetette fel Putyinnak a témát. Ekkor az orosz elnök azt válaszolta, hogy nincs információja az esetről.

A Kreml nem kommentálja a hírt

A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov nem kívánta kommentálni az izraeli sajtóban megjelent híreket, azonban annyit annyit elárult, hogy az távol van a valóságtól – értesült a TASZSZ hírügynökség.

Abbasz és Netanyahu váltotta egymást Moszkvában

Putyin hétfőn fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, akit arról biztosított, hogy Moszkva támogatni fogja a közel-keleti békefolyamat előmozdítására irányuló erőfeszítéseit. Abbász egy új, a 2007-ben az amerikai Annapolisban tartotthoz hasonló nemzetközi Közel-Kelet-konferencia összehívását szorgalmazta.

Izrael nem mond le a Golán-fennsíkról

“Mindent megteszünk az ellen, hogy a Golán-fennsíkon a terror újabb frontja nyíljon meg ellenünk” – mondta. Netanyahu elmondta, azért érkezett csütörtökön az orosz fővárosba, hogy a szorosabb katonai együttműködésről egyeztessen, elkerülendő az incidensek lehetőségét Izrael és Oroszország között, amely Bashar Al-Assad elnök kormányának oldalán beavatkozott a szíriai harcokba.

A Szíriától elcsatolt Golán-fennsík hovatartozása választóvonal Izrael számára, a területnek meg kell maradnia a zsidó állam részeként – jelentette ki Netanyahu.

Moszkva cáfolja az orosz-izraeli légi incidensekről szóló lapjelentéseket

Cáfolta a Kreml szóvivője pénteken azokat az izraeli lapjelentéseket, amelyek szerint orosz harci gépek Szíria fölött tüzet nyitottak izraeli katonai repülőkre.

“Nem kívánom kommentálni az izraeli sajtót. Az izraeli sajtó jelentései ebben az esetben távol állnak a valóságtól” – jelentette ki Dmitrij Peszkov.
A kérdésre, hogy konkrétan miről tárgyalt csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, a szóvivő azt válaszolta, hogy a két vezető Szíriáról és Közel-Kelet egészéről, valamint a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról folytatott eszmecserét. A megbeszéléseket “nagyon hasznosnak” és “nagyon tartalmasnak” nevezte. Annyit árult el még el ezekről, hogy a tárgyalások háromfajta felállásban: szűk körben, küldöttségi szinten és négyszemközt is folytak.

Az izraeli kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését megelőzően kijelentette: azért érkezett az orosz fővárosba, hogy a szorosabb katonai együttműködésről egyeztessen, elkerülendő az incidensek lehetőségét Izrael és Oroszország között, amely Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán beavatkozott a szíriai harcokba.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Netanjahut idézve pénteken Tel-Avivból arról számolt be, hogy Amir Esel, az izraeli légierő parancsnoka és Eliezer Toledano miniszterelnöki katonai tanácsadó külön megbeszélést folytatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és más katonai vezetőkkel.
Netanyahu azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy Izrael nem hajlandó lemondani a Szíriától elcsatolt Golán-fennsíkról, Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja ebben a kérdésben nem változott, és összhangban áll az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival (amelyek Szíria részének tekintik a területet).
A Jediót Ahronót című izraeli újság pénteki száma szerint az elmúlt hetekben legalább kétszer lőttek izraeli gépekre Szíriában az orosz erők. A lap úgy értesült, hogy a kérdés már Reuven Rivlin államelnök márciusi moszkvai látogatásának is egyik fontos kérdése volt. Rivlinnek akkor Putyin azt mondta, hogy a két ország között bevezetett katonai koordináció ellenére első ízben őtőle hallott az incidensekről.

Orientalista.hu – MTI, Orosz Hírek

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑