Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2017. 07. 12.

Lehallgatta a brit terrorelhárítást a líbiai hírszerzés

2017. 07. 12.

A brit kormány ragaszkodik hozzá, hogy titkos meghallgatáson tárgyalja a felső bíróság egy líbiai család elrablásának és kiadatásának ügyét, de már az első napon megdöbbentő részletek kerültek nyilvánosságra.

A The Guardian című lap szerint líbiai kémek 2003-ban lehallgatták a brit elhárítás, az MI6 antiterrorista részlege vezetőjének, Sir Mark Allennek egy telefonbeszélgetését. A brit és a líbiai hírszerzés egy másik alkalommal megosztotta egymással egy informátor jelentését, amely arról szólt, hogy Tony Blair volt brit kormányfőt meg akarták gyilkolni egy észak-afrikai útján. Moamer Kadhafi líbiai vezető kormányzatának megdöntése előtt ilyen bizalmas viszonyban volt a brit és a líbiai hírszerzés.

Egy kártérítést követelő líbiai emigráns, Abdel Hakim Belhadzs ügyvédje azt követeli, hogy nyílt tárgyaláson döntsenek perében. Belhadzst és terhes feleségét az MI6 és a CIA közös akciója keretében Malajziából rabolták el, s a Kadhafi-rezsim kínzóinak kezére adták. A líbiai emigráns Belhadzst egy iszlamista csoportban való részvétellel gyanúsították, ezért rabolták el.

A brit kormány nem engedélyezi, hogy a terrorelhárítás vezetője, Sir Mark Allen, s Jack Straw, a volt brit külügyminiszter saját védelmében vallomást tegyen a felső bíróság előtt. Boris Johnson, a brit diplomácia jelenlegi vezetője közleményben tudatta, hogy nem lehetne tisztességes tárgyalást tartani, ha csak nyilvános bizonyítékokat használhatnának fel a perben. Az ügy 2011-ben, a Kadhafi-rezsim megdöntését követően robbant ki, amikor kiderült, hogy a brit terrorelhárítás faxon érkezett üzeneteit találták meg a meglincselt líbiai elnök kémfőnökének irodájában. Ezek az iratok Belhadzs és felesége elrablásának ügyére vonatkoztak.

Orientalista.hu – Népszava

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑