Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 11. 24.

Lelőttek egy orosz gépet a törökök – Kiszélesedhet a szíriai konfliktus!

2015. 11. 24.

Moszkva megerősítette a hírt, hogy Szíriában lelőttek egy SZU-24-es vadászbombázót, ami a légierejéhez tartozik.

Óriási konfliktus alakulhat ki a Közel-Keleten, mert török harci repülőgépek lelőttek a török-szír határ légterében egy orosz gyártmányú vadászbombázót.

Az orosz honvédelmi minisztérium, megerősítette, hogy kora reggel a légierejéhez tartozó SZU-24 vadászbombázót támadás érte, a repülőgép a török határon belül zuhant le. A két fős személyzet katapultált, egyelőre ismeretlen a tartozódási helyük.

A török hadsereg illetékesei szerint figyelmezették a vadászgépet, hogy hagyja el a török légteret, mielőtt lelőtték volna. Moszkva cáfolja a török hadsereg állítását, hogy az Orosz Légierőhöz tartozó SZU-24 megsértette volna a török légteret.

Az orosz honvédelmi minisztérium közleménye szerint a vadászgép hatezer méter magasságban repült és az elektronikus megfigyelő rendszer adatai alapján nem hagyta el a szíriai légteret.

A támadás a Türkmén hegység közelében az örmények lakta Kasab város felett történt, ami Lattakia tartományhoz tartozik. A térsében heves harcok folynak a szíriai kormányerők és a török támogatást élvező terror csoportok között. Az Orosz Légierő szeptember óta támogatja a damaszkuszi kormány hadműveleteit a térségben, és számos alkalommal intézett légitámadásokat a térségben tevékenykedő terrorszervezetek köztük az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Front állásai ellen.

Az incidens a legoptimistább vélekedések szerint is óriási diplomáciai feszültséget fog okozni az amúgy is meggyengült orosz-török kapcsolatokat.

Ahmet Davatoglu török miniszterelnök összehívta a válságstábot, ami folyamatosan tájékoztatja a NATO-t és az ENSZ a fejleményekről.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑