Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 12. 19.

Lelőtték Oroszoszág ankarai nagykövetét (videó)

2016. 12. 19.

Egy fegyveres férfi lelőtte Oroszország ankarai nagykövetét hétfőn a török fővárosban.

Andrej Karlov egy kiállítás megnyitóján vett részt egy ankarai galériában. Ott támadt rá egy fegyveres férfi. Az akcióban többen megsérültek.

A támadásról videofelvétel is készült: a nagykövet éppen beszédet mondott, amikor a magányos lövöldöző rátámadt. Azt kiabálta:

„Nem felejtjük Aleppot, nem felejtjük Szíriát”, és hallható az „Allah Akbar” kiáltás is.

orosz-nagykovet-merenylet-ankara-2

A rendőrség annyit közölt, hogy ártalmatlanították a lövöldözőt, de részleteket nem mondtak. A diplomatát ugyan kórházba vitték, de életét már nem tudták megmenteni. Halálhírét Moszkvában az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharov is megerősítette, aki terrortámadásnak minősítette a történteket.

orosz-nagykovet-merenylet-ankara

Úgy tudni, a támadó a készenléti rendőrség tagjaként juthatott be a helyszínre, bár aznap nem volt szolgálatban, és Mert Altintaszként már azonosították is.

A támadás egy nappal azelőtt történt, hogy a török külügyminiszter Moszkvába látogat, hogy orosz és iráni partnereivel tárgyaljon. Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő és az alsóház elnöke szerint a gyilkosság ellenére megtartják a keddre tervezett orosz-török-iráni megbeszélést Szíria jövőjéről. A tárgyalásokon a három ország külügy- és hadügyminisztere vesz részt.

Andrej Karlov nagykövet korábban Észak-Koreában is betöltötte az orosz nagyköveti posztot.

Orientalista.hu – (Russia Today, Euronews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑