Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 01. 06.

Lemondott az ENSZ különmegbízott, mert Izrael akadályozta a munkáját

2016. 01. 06.

Lemondott az ENSZ különmegbízottja, akinek a palesztin területeken elkövetett jogsértéseket kellett volna kivizsgálnia  – közölte az Euronews.

 Több mint fél éve próbált bejutni Makarim Wibisono indonéziai diplomata Ciszjordániába és a gázai övezetbe, de az izraeli hatóságok folyamatosan megakadályozták a vizsgálatok lebonyolításában.

Az izraeli külügyi szóvivő, Emanual Nahshon szerint azért nem működtek együtt az ENSZ különmegbízottal, mert a vizsgálat a cionista állam ellen irányult.

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Jordán folyó nyugati partját illetve Gázát. Ez utóbbit azóta átadta a palesztin hatóságnak, de az övezetet már csaknem egy évtizede a szélsőséges iszlamista Hamasz irányítja, és számos terrortámadást indít onnan izraeli célpontok ellen.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) az izraeliek által elkövetett jogsértések kivizsgálásával bízta meg a hétfőn lemondott diplomatát. Ugyanakkor az izraeli kormány arra hivatkozik, hogy a palesztinok ismétlődő merényleteikkel minden nap megsértik a zsidók emberi jogait, de azzal nem törődik a világszervezet.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑