Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2018. 04. 24.

Lemondott az örmény kormányfő – Tízezren ünnepelnek (videó)

2018. 04. 24.

Lemondott Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök – ezt a jereváni miniszterelnöki hivatal közleményben tudatta. Úgy tűnt, hogy erővel kézben tartja a helyzetet, végül mégis lemondásra kényszerült Örményország első embere.

Több mint tíz napja tartanak a kormányellenes tüntetések Örményországban. Hétfőn már egy csoport katona is csatlakozott a demonstrációhoz.

Az ország minden nagyvárosában ellenzéki megmozdulásokat tartottak, a tüntetők eltorlaszolták az utakat, és sztrájkot is hirdettek.

Örömmel, sőt ünnepléssel fogadták ezrek Jereván utcáin, hogy a tömegtüntetések hatására lemondott az örmény miniszterelnök. Szerzs Szargszján távozását az örmény miniszterelnöki hivatal hétfőn jelentette be honlapján.

“Távozom az ország vezetői tisztségéből. Nikol Paszinjánnak, az elégedetlenségi mozgalom vezetőjének, parlamenti képviselőnek igaza volt. Én pedig tévedtem”

– mondta a távozó miniszterelnök.

A kormányfő lemondását tízezrek ünnepelték a jereváni Köztársaság téren.

Örményországban április 16-án, egy nappal Szargszján kormányfővé választása előtt kezdődtek a tiltakozó megmozdulások. Hat nappal később, szombaton egy szállodában megpróbálták tárgyalóasztalhoz ültetni a miniszterelnököt és az ellenzék vezérét, Nikol Paszinjánt.

A találkozót követően az ellenzéki vezetőt több más képviselővel együtt engedély nélküli gyülekezés miatt őrizetbe vették, de hétfőn kiengedték őket a fogdából. A vasárnapi tüntetésen 50 ezren vettek részt.

A volt államfő, tíz éven át töltötte be az államfői tisztséget, a parlament április 17-én választotta meg kormányfővé. Az ellenzék tizenegyedik napja tüntetett megválasztása ellen, s a tüntetőkhöz hétfőn Jerevánban egyenruhások, katonák is csatlakoztak, vidéken rendőrök biztosították támogatásukról a mozgalmat.

Az ország minden nagyvárosában megmozdulásokat tartottak, a tüntetők eltorlaszolták a főútvonalakat, sztrájkokat hirdettek és kormányellenes jelszavakat skandálnak.

A módosított alkotmány értelmében a kormányfő kezében összpontosul a nagyobb hatalom a kaukázusi köztárságban, az elnöknek többnyire ceremoniális feladatai vannak.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑