Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 10. 31.

Lezuhant egy orosz repülőgép – Állítólag az Iszlám Állam követte el a merényletet

2015. 10. 31.

Egyiptomban lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép. Az utasok főleg turisták voltak, akik a Sharm  Al-Sheiknből tartottak Szentpétervárba. Az Iszlám Állam magára vállalta a gép lelövését.

image

Itt zuhant le az orosz utasszállító

Az orosz gép főleg orosz turistákkal a fedélzetén az egyiptomi Sharm Al-Sheikhből tartott Oroszország felé, amikor a Sínai-félsziget felett megszűnt vele a kapcsolat.

Az első információk ellentmondóak voltak. Egyes orosz források szerint a gépnek Ciprus közelében veszett nyoma, más beszámolók szerint elérte a török légteret és ott tűnt el.

Az egyiptomi légi irányítás állítása szerint a Sínai félszigeten tűnt el  Kogalymavia Airbus A-321 repülőgép, ami aztán be is bizonyosult, amikor megtalálták a kettétört maradványokat.

Az Airbus A-321-es típusú géppel 23 perccel a reggeli felszállás után minden kapcsolat megszakadt, eltűnt a radarképernyőkről. Ekkor 9 ezer méteres repülési magasságon haladt. – írta az Euronews.

Az Iszlám Állam magára válallta a merényletet

20150211124357Wilayat_Sinai_logo-300x300

Az Iszlám Állam egyiptomi ágának a Vilajat Sinaa logója

Az egyiptomi biztonsági források szerint műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget, a terrortámadást egyelőre kizárták, mivel a Sínai-félszigeten tevékenykedő Iszlám Államnak nincsenek arra alkalmas rakétái, hogy lelőjenek egy repülőgépet. A pilóták sem jelezték, hogy támadás érte az utasszállítót.

Azonban nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött.

Az Iszlám Állam félhivatalos hírügynökségeként működő Aamaq honlapon, az iszlamista szervezet magára vállalta a felelősséget az utasszállító lezuhanásáért.  A vahabita szervezet egyiptomi ága a Twitter oldalán is megerősítette, hogy ők követték el a merényletet.

“Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint 200 orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak.”– közölte a terrorszervezet twitteres üzenetében, amit megtorlásnak szántak Oroszországnak, hogy beavatkozott a szíriai háborúba.

Moszkva szerint nem hiteles az információ

1446299001125

Gyászoló hozzátartozók a szentpétervári repülőteren

 “Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sharm Al-Sheikhből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek” – közölte Makszim Szokolov közlekedési miniszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzeti gyásznapot rendelt el. Az orosz elnök közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és alapos vizsgálatot rendelt el. A gyászoló családok közben a szentpétervári Pulkovo repülőtéren gyülekeznek, ahol egy válságközpontot alakítottak ki.

Részvétnyilvánítás Magyarország köztársasági elnökétől

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének a Sínai-félszigeten szombaton történt repülőgép-szerencsétlenség miatt. – közölte az MTI.

Az orosz elnöknek címzett levelében Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült arról a szerencsétlenségről, amely szombaton reggel egy orosz légitársaság repülőgépét érte Egyiptomban, és melynek során az Oroszországi Föderáció kétszáznál is több állampolgára vesztette életét.

“Engedje meg, hogy az egész magyar nép nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. Nagy fájdalmukban szívből együtt érzünk valamennyiükkel” – tette hozzá.

Áder János az orosz elnököt biztosította arról is, hogy a tragédia e nehéz óráiban mély szomorúsággal osztozik Oroszország népének gyászában.

Az utasszállítón 214 ember utazott. 217 utas köztük 17 gyerek és a hét fős személyzet mind életüket vesztették.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑