Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2019. 03. 23.

A Hezbollahal kapcsolatban a libanoni kormány nem ért egyet Pompeoval

2019. 03. 23.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint az Irán által támogatott Hezbollah tevékenysége veszélyt jelent egész Libanon biztonságára és stabilitására – közölte Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő pénteken Bejrútban.

Pompeo az arab országban tett kétnapos látogatása során találkozott Nabíh Berri parlamenti elnökkel, akinek azt mondta, a Washington által egyébként terrorista szervezetnek tartott síita Hezbollah tevékenysége Libanont is veszélybe sodorja.

Berri, aki egyben az ugyancsak síita, ám mérsékeltnek számító Amal (Remény) párt vezetője, úgy vélte, elsősorban a Hezbollah ellen hozott washingtoni szankciók azok, amelyek károsan érintik az arab ország népét. Hozzátette azt is, hogy a Hezbollah azért harcol Izrael ellen, mert a zsidó állam még mindig libanoni területeket tart megszállás alatt.

A szankciók kapcsán Pompeo úgy vélte, a Hezbollah nemrég elindított adománykérő kampánya arra utal, hogy a szervezet – és támogatója, Teherán – elleni megszorítások működnek.

A külügyminiszter találkozott a nyugatbarátnak tartott szunnita Szaad Haríri miniszterelnökkel is. Haríri irodájának későbbi közleménye szerint a miniszterelnök kiemelte: fontosnak tartja, hogy Washington támogatásáról biztosította Libanon „legitim intézményeit”.

Palladino tájékoztatása szerint Pompeo tárgyalásokat folytatott Raja al-Hasszán belügyminiszterrel is, mégpedig az arab ország régiós és országon belüli biztonságáról, illetve megvitatták, miként tudja segíteni az Egyesült Államok Libanont a rend és a stabilitás megőrzésében.

Pompeo találkozott Michel Aun elnökkel is, aki leszögezte a külügyminiszternek: a Hezbollah egy nagy népszerűséggel bíró libanoni párt. A libanoni elnöki iroda hivatalos Twitter-oldalán hozzátették, Aun számára a legfontosabb az ország nemzeti egységének és a békének a megőrzése.

Az új libanoni kormányban a Hezbollah három tagja is helyet kapott. A síita szervezet szóvivője útján azt válaszolta az amerikai külügyminiszter bírálataira, hogy Washington nagy mértékben elfogult Izraellel szemben. A szervezet tévécsatornáján keresztül hozzátette, Pompeo meg akarja osztani az országot.

A külügyminiszter várhatóan szombaton utazik el Libanonból.

Érkezése egybeesett azzal a diplomáciai viharral, amelyet Donald Trump amerikai elnök csütörtöki bejelentése indított el a Golán-fennsík kapcsán. Trump közölte, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a terület felett. A döntés Libanonban és a többi arab országban felháborodást váltott ki.

Néhány hete az izraeli hadsereg figyelmeztett, hogy a Hezbollah katonai állások kiépítésébe kezdett a fennsík szíriai oldalán.

2006-ban Izrael offenzívát indított a magát Dél-Libanonba befészkelő síita milícia ellen, amelyet azonban nem sikerült elpusztítani.

Izrael és Libanon jogilag máig háborúban áll egymással, mert a két ország az Izrael 1948-as megalakulása óta kirobbant háborút – amelyet Libanon több arab országgal együtt indított a megszállt Palesztina felszabadításáért– a mai napig nem zárta le békeszerződéssel.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑