Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 06. 09.

Libanon: Kegyelemért esedezik a Nuszra Front a Hezbollahnál

2015. 06. 09.

A Nuszra Front Anti -Libanon hegységi vezetője kegyelmet és szabad távozást kért Aleppoba a Hezbollahtól.

Egy hónapja kezdődött el a Szíriai Arab Hadsereg, a Hezbollah és a Libanoni Hadsereg összefogásával egy átfogó offenzíva a Libanon és Szíria területén fekvő Anti-Libanon hegység nagyobb részét ellenőrző Nuszra Front elleni hadművelet.

Az elmúlt hetekben a szíriai kormányerők és a Hezbollah a terület nagyobb részét teljesen megtisztította a Nuszra Front terroristáitól. Szíriában a Qalamun térségében csak néhány településen pl. Zabadániban fészkelték be magukat. Több száz terrorista meghalt, tucatjával adták meg magukat vagy dobták el fegyvereiket és megpróbáltak elvegyülni a határ menti menekülttáborokban. – írta a Libanon News.

A Nuszra Front helyi vezetője Abu Malek Al-Tali és csoportja a libanoni-szír határán lévő Jurud Arsal hegyvidékes részébe szorult be. Al-Tali eleinte az Iszlám Állam szervezettel próbált megegyezni, hogy lépjenek be a harcokba és segítség a Nuszra Front tagjait , hogy családjaikkal és fegyvereikkel együtt Észak Szíriába meneküljenek. Az Iszlám Állam azonban nem reagált a kérésre.

10632572_922196927808287_8524766671467320362_n

Vörös színben jelölt terület a szír-libanoni határ mentén rekedt Nuszra Front által  még ellenőrzött,  de teljesen körbevett hegyvidék.

Ezután Al-Tali a többségében szunniták által lakott Arsal város elöljáróin keresztül próbált A Hezbollah szervezet felé üzenni. Al-Tali kegyelmet és szabad utat kért az embereinek és családtagjainak. A Nuszra Front vezetője jól tudja, hogy ez az egyetlen esélye hogy életben maradjanak.

A Hezbollah először megtagadta a szabad távozás lehetőségét a Nuszra Fronttól, majd feltételekhez kötötte azt. Miszerint szabadon távozhatnak a nuszrás férfiak és családtagjaik ha minden fegyverzetüktől megválnak, átadják a foglyul ejtett libanoni katonákat és civileket, illetve mindehez a damaszkuszi vezetésnek a jóváhagyása is szükséges. – írta a shaamtimes.net

A szíriai kormány még nem reagált a kérésre, a harcok ettől függetlenül tovább folynak. A Nuszra Frontot a Jurud Arsal térségben teljesen körbevették, lőszerük és élelmük fogyatkozik. A szíriai mediumok kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy az Anti-Libanon hegységet 48 órán belül teljesen megtisztítják. Ezek után már mindenki számára nyilvánvaló milyen forgatókönyvre számíthatnak a körbezárt terroristák.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑