Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2015. 01. 04.

Libanon vízumkényszert vezet be a szíriai állampolgárokkal szemben

2015. 01. 04.

A példa nélküli lépésre a menekültáradat megállítása érdekében van szükség – tudatták szombaton magas rangú biztonsági források. A január 5-én életbe lépő törvény szerint az érintetteknek a határátlépéskor közölniük kell majd tartózkodásuk célját és időtartamát.

Libanon vízumkényszert vezet be a szíriai állampolgárokkal szemben, a példa nélküli lépésre a menekültáradat megállítása érdekében van szükség – tudatták szombaton magas rangú biztonsági források.

A tájékoztatás szerint a szíriai állampolgároknak január 5-től vízumra lesz szükségük a Libanonba való belépéshez. Az érintetteknek a határátlépéskor közölniük kell majd tartózkodásuk célját és időtartamát.

A szíriaiaknak a két ország függetlenségének elnyerése óta mindössze személyazonosító igazolványra volt szüksége ahhoz, hogy belépjenek Libanonba. ‘A két ország történelmében most van először példa arra, hogy Libanon a tartózkodásuk céljának közlésére kötelezi a szíriaiakat’ – mondta Rasid Derbés libanoni szociálisügyi miniszter.

Az ENSZ az új szabályok részleteinek tisztázását várja Bejrúttól, a világszervezet képviselői egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy a rendelet hogyan befolyásolja majd a már jelenleg is Libanonban tartózkodó menekülteket. ‘Megértjük, hogy miért vezetik be a kormányok ezen intézkedéseket’ – jelentette ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, Libanonra és Jordániára utalva. Nemrégiben Ammán is szigorított a szíriaiak vízummentes beutazásának feltételein.

‘Hatalmas terhet kell cipelniük azzal, hogy ilyen sok menekültet befogadnak, ugyanakkor biztosítani szeretnénk, hogy az embereket nem küldi vissza a polgárháborúba’ – mondta Ron Edmond.

Az ENSZ adatai szerint az alig tízezer négyzetkilométeres Libanon több mint 1,1 millió embert fogadott be a szomszédos Szíriából. Az arab állam lakosságának jelenleg nagyjából a negyedét teszik ki a szíriai menekültek. A Libanonban tartózkodó szíriaiak több mint fele gyerek, s többségük nem jár iskolába.

Szíria napjainkra a világ legnagyobb menekültválságává nőtt. A menekültek száma elérte a hárommilliót, többségük a szomszédos országokban keresett menedéket. Szíriában belső menekültek további milliói élnek otthonukat hátrahagyva, egyelőre hazájukon belül biztonságot keresve.

A tavalyi évben 76 021 emberéletet követelt a polgárháború Szíriában, az áldozatok csaknem fele civil volt – közölte január 1-én az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.
A londoni székhelyű csoport tájékoztatása szerint a szíriai belháború következtében 33 278 polgári személy vesztette életét 2014-ben.

Ugyancsak szombaton arról számolt be a Reuters brit hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának tagjai összecsaptak a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet harcosaival a két ország közti határ térségében. A libanoni határ közelében lévő hegyvidéki Kalamún régióban zajló harcokban legalább huszonkét ember életét vesztette.

A Hezbollah fegyveresek ezreit küldte a szomszédos Szíriába, hogy támogassák a Bashr Al-Assad elnökhöz hű kormányerők harcát a terroristák ellen.

MTI

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑