Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2022. 05. 16.

Libanonban a Hezbollah szövetségese elvesztette parlamenti többségét

2022. 05. 16.

Libanonban a Hezbollah szövetségese elvesztette parlamenti többségét Elvesztette parlamenti többségét a Hezbollah jelentős szövetségese a hét végi választások nyomán, és vereséget szenvedett több, a síita mozgalom támogatta induló is – jelentette kedden az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a libanoni belügyi tárcára hivatkozva.

A vasárnapi parlamenti választás hivatalos eredményei szerint a Hezbollah szövetségesei nem tudták megszerezni a 128 tagú törvényhozásban a többséghez szükséges 65 mandátumot.

Visszaesett az eddig legnagyobbnak számító keresztény párt, a síita mozgalommal szövetséges Szabad Hazafias Mozgalom támogatottsága: a párt 18 mandátumot szerzett, míg ellenfele, az ugyancsak keresztény, ám Washington és Rijád támogatta Libanoni Erők 20-at.

A Hezbollah két másik jelöltje, a drúz Talal Arszlán és a szunnita Feiszal Karáme pedig független jelöltekkel szemben maradt alul.

Összesen 16, a fennálló politikai struktúrát ellenző jelölt jutott be a törvényhozásba, ők a kampányukban azt ígérték, hogy felelősségre vonják az 1975-től 1990-ig tartó polgárháborút szerintük kirobbantó politikusokat.

Az al-Arabíja szaúdi székhelyű hírcsatorna azt közölte, hogy a legalacsonyabb választási részvételt Libanon szunniták lakta térségeiből jelentették.

“Kijelenthetjük, hogy a libanoni nép megbüntette a kormányzó pártokat, s velünk lépett szövetségre, mert új kezdetet akar” – fogalmazott újságíróknak a Libanoni Erők szóvivője, Marc Szaad.

A párt vezetője, Szamír Zsazsa – aki egyúttal a Hezbollah ellenfele is -, leszögezte: az országnak “radikális változásokra” van szüksége.

A helyi sajtó szerint vasárnap a két mozgalom támogatói az ország több pontján összecsaptak egymással.

Mandátumhoz jutott emellett legalább öt reformpárti jelölt, akinek fő kampányígéretük – a gazdasági reformok mellett – a polgárháborút kirobbantó politikusok felelősségre vonása volt. Egyikőjük, az ortodox keresztény Elias Zsrádi a Hezbollah bázisának tartott Dél-Libanon térségében aratott győzelmet.

Libanonon 2019-ben tömeges tüntetéshullám söpört végig, a romló életkörülmények és a korruptnak tartott uralkodó elittel szembeni felháborodás miatt.

Az ENSZ jelentése szerint a szegénység drasztikusan nőtt az elmúlt évben, és jelenleg a lakosság 74 százalékát érinti. A libanoni font értékének 95 százalékát elvesztette.

Legutóbb 2018. május 6-án rendeztek parlamenti választásokat, kilenc év után először. A 128 fős törvényhozásban a Hezbollah és szövetségesei – köztük a Nabih Berri házelnök vezette Amal Mozgalom, valamint a Michel Aun elnök alapította keresztény Szabad Hazafias Mozgalom – a mandátumok több mint felét szerezték meg.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfő este felszólította Bejrútot, hogy tegyen meg mindent az új kormány sokszínűvé tételéért.

Az országban a polgárháborút követően olyan politikai rendszert alakítottak ki, amelyben megosztják a hatalmat a vallási közösségek között.

A libanoni elnök keresztény maronita, a miniszterelnök szunnita muzulmán, a parlamenti elnök pedig síita muzulmán egy 1943 óta fennálló íratlan egyezmény értelmében, amely egyensúlyt teremt a több felekezetű államban.

MTI

 

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑