Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2018. 05. 16.

Libanoni külügyminiszter: “A tisztességes, külső fék hiányzik.”

2018. 05. 16.

Az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetése heves reakciókat vált ki a régióban, számos közel-keleti ország ítéli el, hogy az Egyesült Államok izraeli fővárosként ismeri el Jeruzsálemet. A lépés bírálói szerint ez veszélyezteti az izraeli-palesztin békefolyamatot és a térség biztonságát.

Az Euronews riportere, Damon Embling a libanoni külügyminiszternél kérdezett rá erre, hiszen Gebran Bassil nyíltan kimondta, hogy minden megbékélésre való törekvést ellehetetlenít az amerikai lépés.

Ez fenyegetés?

“Mi vagyunk fenyegetés alatt, minket támadnak. Mi soha nem fenyegettünk senkit. Békére törekszünk. Az Egyesült Államok sajnos az izraeli érdekeket szolgálja, és nem a Közel-Kelet egészére igazságos megoldást. Ezt elutasítjuk, és harcolni fogunk, ha ránk támadnak. Harcolni fogunk az értékeinkért.”

Ön szerint az EU-nak mit kellene tennie?

“A tisztességes, külső fék hiányzik.”

Ami az iráni nukleáris megállapodást illeti, Donald Trump felmondja, az EU kitart mellette. Ön szerint megfelelő az atomalku?

Gebran Bassil: “Hiszem, hogy a párbeszéd jelent megoldást, mert az szűkíti a differenciákat, ami megoldást hoz.”

Megmarad az atomalku? Ön akarja, hogy megmaradjon?

“A békéért tevő, virágzó országként szeretném látni Iránt. Ezzel szemben, ha szankciókkal izolálja a világ Iránt, akkor Irán kénytelen lesz megvédeni saját magát.”

Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑