Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Líbia

2015. 08. 19.

Líbia: Washington nem akar katonai beavatkozást az Iszlám Állam ellen

2015. 08. 19.

A nemzetközileg is elismert ideglenes líbiai kormány nem bírja visszaverni az egyre jobban terjedő Iszlám Állam terrorszervezetet.  Líbia az Arab Ligához és a nyugati világhoz fordult segitségért,de valahogy semelyik demokratikus nyugati állam vagy  arab országnak nincs ínyére a terrorszervezet ellen harcolni.

2011-bena NATO-val közösen szálltak fel szaúdi emirátusi és katari vadászgépek, hogy az úgymond felkelők csapatainak támogassák azzal, hogy bombázzák a líbiai hadsereg állásait. Akkor főként öböl-menti arab monarchiák hetekig támadták Khadafihoz hű erők bázisait. A támadásokban rengeteg civil is életét vesztette.

Most a líbiai kormány hivatalos úton kért azonnali beavatkozást az arab államoktól és a nyugati országoktól, mert nem bírja feltartóztatni az Iszlám Állam terrorszervezet előrenyomulását.

A líbiai kormány körül kérte, hogy oldják fel a fegyverembargót az észak-afrikai ország ellen,mert a hadsereg utánpótlása szinte teljesen elfogyott, vannak olyan katonai századok amiket azért nem lehet bevetni mert nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel.

Háború Szirt városért

A tengerparti települést még júniusban foglalta el az IÁ, azóta az egyik legfontosabb bázisa lett a terrorszervezetnek. A lakosság két hónapnyi terrorizálás után fellázadt és több mint egy hete próbálja felvenni a harcot az iszlamistákkal szemben.

Múlthét pénteken megtorlásul és a lakosság elrettentéséért az  Iszlám Állam a város egyik főterén tizenkét embert feszített keresztre majd levágta a fejüket.

líbiai ellenálók

Szirt lakossága fellázadtak az Iszlám Állam ellen. Az ellenállók megpróbálják a terrorszervezetet kiűzni a városból.

Augusztus 16.-án a líbiai légi erő támadásokat indított az Iszlám Állam ellen. A Sputniknews  szerint Miszrata és Szirt városokban lévő IÁ bázisokat támadtak a líbiai vadászgépek, nagyobb károkat okozva a terroristáknak. Szirtben sikerült megsemmisíteni az IÁ központi irodáját, a biztonsági erőinek bázisát, illetve egy tengerparti szállodát is ahol több száz terrorista volt elszállásolva.

Nemzetközi reakciók

A nyugati államok közös közleményükben ítélte el az Iszlám Állam szörnyű tetteit. A közleményt aláíró államok  között szerepel az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma külön aggódalát fejezte ki a Szirtben történtek miatt, de megtagadta az ideglenes líbiai kormány segítségkérését miszerint a nyugati államok avatkozzanak be a líbiai konfliktusba és bombázzák az Iszlám Állam állásait. A Külügyminisztérium egyenlőre elveti a katonai beavatkozást, azzal az indokkal hogy még nem alakult meg az egységkormány. Ettől függetlenül elismeri a mostani líbiai kormányt is.

Az Arab Liga ma rendkívüli ülést tart a líbiai válság kezelésére.  Az Egyiptomot képviselő küldött Tarek Adel szerint a Ligának kötelező lenne megoldást találni, hogy a törvények líbiai kormány feltudja venni ah arcot az Iszlám Állammal.

Miközben az amerikai kormány és szövetségesei nap mint nap támadják a szíriai kormányt, és fegyverekkel látják el az általuk nevezett „mérsékelt felkelőket”, majd látszat légicsapásokkal próbálják a terrorizmus elleni harcok eredményeit felmutatni, addig az általuk káoszba taszított és magára hagyott Líbiának nem nyújtanak semmilyen segítséget az Iszlám Állam elleni harchoz. Vajon kinek áll érdekében, hogy egy újabb arab országban is megerősödjön az Iszlám Állam?

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑