Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 31.

Libsi cenzúra: Nem lehet kritizálni a bevándorlást a svéd könyvvásáron

2016. 08. 31.

Visszavonta a szeptember 22-én kezdődő göteborgi könyvvásár szervezőbizottsága a Nya Tider (Új idők) nevű újságot kiadó AlternaMedia meghívását, mert kritikusan állnak a bevándorlás témájához.

A bevándorlással szemben erősen kritikus médium szerint kitiltásáról a baloldali média nyomása tehet. Ironikus módon az idei vásár jelszava a szólásszabadság, amelybe több szélsőbaloldali és iszlamista szervezet belefért, a Nya Tider azonban nem.

Maria Källsson, a vásár igazgatója először a szólásszabadságra hivatkozva kiállt a döntése mellett, a baloldali publicisták támadásai nyomán azonban mégis meggondolta magát. A Nya Tider tagadja, hogy – ahogyan a támadó cikkekben írják – szélsőjobboldaliak lennének, mivel nem kötődnek semmilyen politikai szervezethez. A lap lényege az, hogy feldolgozza az olyan témákat, amelyektől a tömegmédia távol tartja magát. Ez jellemzően a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket jelenti, amelyekről többször kiderült már, hogy a legnagyobb lapok és a hatóságok is megpróbálják eltussolni. A napokban Källsson új indoklással állt elő, mint mondta, a Nya Tider nem osztozik a vásár által képviselt értékekben. A Göteborgs Posten megkérdezte az igazgatót, hogy az nem baj-e, hogy részt vesz a vásáron a järfällai mecset, amelynek vendége egy, a homoszexuálisok kivégzését sürgető imám, de Källsson közölte, „két teljesen különböző dologról van szó, nem lehet az egyik kiállítót összehasonlítani a másikkal, az kontraproduktív lenne”.

A tavalyi göteborgi könyvvásár díszvendége Magyarország volt, s ezzel összefüggésben a nyitóesemény botrányba fulladt. Az emigrációban élő orosz ellenzéki melegjogi aktivista és író, Masha Gessen beszédében közölte, magyar barátai szégyellik magukat a déli határra épített kerítés miatt, s hazánkban zaklatják a melegeket, cigányokat és zsidókat, „halálos a légkör”, és hiba volt a magyar díszvendégség. Gessen beszéde alatt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet igazgatója és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kivonult a teremből, Makkay Lilla, Magyarország stockholmi nagykövete pedig az első sort hagyta ott.

Magyar Hírlap

Megosztom:

,
Back to Top ↑