Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2017. 11. 28.

Macron: Vitathatlanok az európai gyarmatosítás bűnei

2017. 11. 28.

Az európai gyarmatosítás bűnei vitathatatlanok – jelentette ki kedden Emmanuel Macron francia elnök az Burkina Fasóban. A francia-afrikai kapcsolatok megújítást célzó látogatást francia katonák elleni támadás előzte meg, sőt az elnök munkatársait szállító egyik gépkocsit is megdobálták kővel.

„Voltak hibák és bűnök, voltak nagy dolgok és szerencsés történetek, de az európai gyarmatosítás bűnei vitathatatlanok”

– jelentette ki a francia elnök az ouagadougoui egyetemen mondott beszédében.

„Ez egy olyan múlt, amelynek el kell múlnia” – tette hozzá.

Beszédében Macron közölte: arra fogja kérni az európai vezetőket, hogy segítsenek az Afrikában veszélybe került afrikaiaknak, miután jelentések szerint afrikai bevándorlók és menekültek nemzetközi emberkereskedő bűnszervezet karmaiba kerültek Líbiában.

„Javasolni fogom, hogy Afrika és Európa nyújtson segítséget a Líbiában rekedteknek, adjunk hathatós segítséget a veszélyben lévő emberek kimenekítéséhez” – jelentette ki, anélkül, hogy a részletekre kitért volna.

Hozzátette, hogy afrikai-európai kezdeményezést fog javasolni, amellyel lecsapnak a nemzetközi bűnszervezetekre és embercsempész hálózatokra, amelyek kihasználják, sőt rabszolgaságban tartják a fekete-afrikai bevándorlókat.
Macron szerint az iszlamista fegyveresek elleni harcra létrehozandó nyugat-afrikai erő túl nehézkesen áll fel ahhoz, hogy hatékonyan tudna fellépni, és szorosabb európai-afrikai együttműködést szorgalmazott a térség biztonságának szavatolására.

Több ezer ENSZ-békefenntartónak, francia katonának, amerikai kiképzőnek és drónüzemeltetőnek sem sikerült megállítani a fokozódó dzsihadista erőszakot, a vezető nemzetközi hatalmaknak minden reményük az új G5 Száheli Erőkben van – jegyezte meg Reuters brit hírügynökség.

„Véleményem szerint ez nem halad kellően gyorsan” – jelentette ki Macron, oldalán Roch Marc Kaboré Burkina Fasó-i államfővel.

„Elengedhetetlen, hogy a lehető leggyorsabban megnyerjük ezt a háborút” – tette hozzá a francia elnök, aki háromnapos látogatást tesz Nyugat-Afrikában.

A Franciaország és az Egyesült Államok támogatását élvező G5 Száheli Erők, amelyben Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger vesz részt, előreláthatólag hét zászlóalj 5000 katonájából áll majd, és humanitárius és fejlesztési feladatokat is ellát majd.

Macron látogatása előtt Ouagadougouban hétfő este kézigránátot dobtak egy francia katonákat szállító buszra. A támadók célt tévesztettek, de a támadásban három polgári személy megsebesült. A francia elnök kíséretét szállító egyik járművet kövekkel dobálták meg kedden a Burkina Fasó-i fővárosban – közölte a francia elnöki hivatal szóvivője, Bruno Roger-Petit.

Az incidens után Macron sajtótájékoztatóján megerősítette eltökéltségét a terrorizmus elleni harc iránt.
Vendéglátójával, Roch Marc Kaboréval tárgyalva Macron ígéretet tett, hogy feloldanak a titkosítás alól valamennyi, a Thomas Sankara Burkina Fasó-i elnök 1987-ben történt meggyilkolásával kapcsolatos francia dokumentumot. Sankara halála 27 éven át tabu volt Blaise Compaoré elnöksége alatt. A 2014 óta száműzetésben élő volt elnököt számos burkinai azzal gyanúsítja, hogy köze volt az összeesküvéshez, szerintük Franciaország is érintett lehetett, mert zavarta Sankara gyarmatosításellenes politikája.

Emmanuel Macron Burkina Fasóból Ghánába, majd Elefántcsontpartra utazik. A háromnapos látogatás célja az együttműködés fejlesztése az oktatás, a digitális gazdaság és a bevándorlás területén. Elefántcsontparton szerdán európai-afrikai csúcstalálkozót tartanak az elnökletével.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑