Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afrika

2017. 12. 23.

Madagaszkár a digitális forradalom küszöbén

2017. 12. 23.

A sziget energetikai felzárkóztatása mellett digitális fejlesztések is zajlanak. A gazdasági növekedés alapja és része is Madagaszkáron a kommunikációs technológiák korszerűsítése.

A hatóságok terve a digitális fejlesztésekre meglehetősen ambiciózus:

– Célunk, hogy a digitális átállás terén is kihasználjuk kivételes földrajzi helyzetünket az Indiai- és az Atlanti-óceán határán Ázsia és Afrika között

– mondta Neypatraiky Rako, postaügyi és informatikai miniszter.

Madagaszkár jelenleg két tengeralatti kábellel van összekötve a szomszédos szigetekkel és Afrikával, hamarosan lefektetik a harmadikat. Az optikai szálak a műholdas kapcsolatokkal együtt jelentik az alapját a fejlesztéseknek.

A technológia fejlődésével a lakosság igénye is változik. A fiatalok életformája Madagaszkáron is elválaszthatatlan a digitális világtól. Míg 2010-ben 20 ezren fiezettek elő mobilnetre, ma másfél millióan.

A nagyvárosokban egyre több képzési központ nyílik:

– Informatikai mérnök szeretnék lenni, ami érdekes és nagy kihívás számomra

– mondta egy diák, Naranja Mamilala, aki a egy óriáscégnél, mint a Google vagy a Microsoft, szeretne programozóként elhelyezkedni.

A Madagaszkári-fennsíkon a fejlesztők nagy kihívásokkal néznek szembe, amikor digitális központokat, szolgáltatási helyeket kell létrehozni. Az outsourcing jellegű kiszervezés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma Madagaszkáron. A képzett munkaerő olcsósága kedvező a cégek számára. Az ilyen munkavállalók egyre értékesebbek globális szinten.

– Igyekszünk elősegíteni ezt a rendszert, hogy az itteni fiatalok jó képzést kapjanak, ismereteik és készségeik megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak, és persze saját szükségleteinknek. A tehetséggondozás és a foglalkoztatás nekünk is előnyös, de közben ezek az értékek Madagaszkáron maradnak

– mondta Michel Degland, az Orange Madagascar egyik vezetője.

A madagaszkári hatóságok számára kihívás a digitális fejlődés elősegítése úgy, hogy ne keletkezzen mélyülő különbség a városok és a vidéki települések között.

– Három éve dolgozunk azon, hogy a nemzeti tantervvel és oktatással összehangolva internetes kapcsolattal rendelkező tabletek kerüljenek a középiskolákba, először 50 darab. A települési önkormányzatokkal közösen igyekszünk az informatikai eszközökkel megismertetni az embereket

– mondta Neypatraiky Rakotomamonja postaügyi és informatikai miniszter.

Jelenleg minden második madagaszkári embernek van mobiltelefonja, de csak tízből egynek van internetes előfizetése.
Ez azt jelenti, hogy a telekommunikációs és a digitális piacnak még sok fejlesztésre van szüksége a szigeten.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑