Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 11. 04.

Magyar állampolgár vezette fegyveres csoporttal számoltak le Szíriában

2014. 11. 04.

A sorozatos veszteségek miatt egyre nagyobb a feszültség a terrorista fegyveres csoportok között.

Szíriában több mint ezer kisebb, nagyobb fegyveres csoport tevékenykedik akik laza szövetségben a kormány ellen vagy éppen akár egymás ellen harcolnak.

A Liwa Sukur Alislam (Iszlám Sasok milícia) vezetője az a szíriai származású Mustafa Abdullah aki magyar állampolgársággal is rendelkezik és 17 évet élt Budapesten. Hat gyerekét és feleségét hátrahagyva 2012-ben Törökországba utazott és onnan illegálisan jutott szír területekre. Több mint valószínű, hogy még Magyarországon gyűjtés által összeszedet kisebb vagyonból tudta megalapítani és felfegyverezni az Iszlám Sasok nevű terrorista milíciát, ami állítása szerint mára már több ezer főt számlál.

atmeh

Mustafa Abdullah alias Abu Ahmad Atmeh

Mustafa Abdullahot a terroristák Abu Ahmad Atmeh-nak hívják, tevékenységét Idleb tartomány Atmeh településen kezdte el a szervezetével együtt. Hamar összetűzésbe került az ISIL terrorszervezettel akik fegyveres összetűzések után, elrabolták Atmeh-t és fosztogatás vádjával kiakarták végezni. Csak magas váltságdíjért cserébe engedték el.

Atmeh facebook oldala ITT

Ezek után milícia az nyugat által támogatott és mérsékeltnek nevezett FSA (Szabad Szíriai Hadsereg) nevű ernyőszervezet kötelékébe lépett be. Ennek ellenére 2013 novemberében közleményükben cáfolják azokat a vádakat, hogy nem működnek együtt más szervezetekkel. A videofelvételen kifejezetten büszkén vallja az egyik tiszt, hogy mindenkivel akár az Iszlám Állam nevű szervezettel is közösen harcolnak a Szíriai Arab Hadsereg ellen.

Videofelvételen kiadott közlemény:

A magát ellenzékinek nevező Sirajpress online hírportál szerint, miután az Iszlám Sasok tagjai nem tudták tartani állásaikat Idlebben, a szomszédos Aleppoba menekültek, és a város Al-Amirijeh negyedébe fészkelték be magukat. Eleinte még harcokba is keveredtek a kormány erőivel, de a milícia hamar a lakosságot kezdte terrorizálni és fosztogatni.

Abu Ahmad Atmeh-ot és bandáját az FSA vezetősége többször is lecsukta különböző bűncselekmények elkövetéséért, de valahogyan mindig bizonyíték hiányában elengedték. Valószínű Atmeh itt is magas váltságdíjért cserébe távozhatott.

Az Aleppoban súlyos veszteséget szenvedő terrorista milíciák közötti leszámolások egyre gyakoribbak.Tegnap a Nur Al-Din Al-Zenki Mozgalom és a Mujahedin Hadsereg fegyveresei rajtaütésszerűen az Iszlám Sasok számos tagjával együtt Atmeh-ot is lefogták. Azzal vádolják őket, a kormánnyal kollaborálva és pénzért cserébe átengedték a Szíria Szabad Hadseregnek az általuk ellenőrzött Al-Amirijeh negyedet. A hírportál szerint ha bebizonyosodik a bűnük akkor kivégzik őket.

Az Iszlám Sasoknak van még egy magyar állampolgársággal rendelkező vezetője nevezetesen Mohammed Abdullah aki 20 évet élt Magyarországon és szintén családját hátrahagyva csatlakozott a terroristákhoz. Egy évvel ezelőtt a magyar Hír 3D Aleppoban egy hétig forgatott a milíciával. Mohammed Abdullah a stábnak büszkén adott interjút amiben kifejti, hogy a kormány ellen harcolnak,de fegyverek és a zsoldok forrását viszont nem akarta közölni.

Mohamed Abdullah

Mohamed Abdullah 20 évig élt Magyarországon

Budapesti információnk szerint az Iszlám Sasok vezérének testvére egy belvárosi szír éttermet üzemeltet. Az étterem falára dekorációként az aleppoi vár van festve, tetején az FSA terrorszervezet zászlaja lobog. A vendéglő gyakran helyszínt biztosít a külföldön tevékenykedő magukat ellenzékinek tartott személyek gyűlésének. A résztvevők tagjai a három politikai tömörülés egyikének, akik különböző zártkörű rendezvényeken adományokat gyűjtenek , hogy fegyverrel és gépjárművekkel támogassák a fegyveres milíciákat. Ezek a politikai tömörülések a nyugat bábjai és közvetítői szerepet játszanak köztük és a Szíriában harcoló terrorista szervezetek között.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑