Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 09. 07.

Magyar-lengyel humanitárius együttműködés, nemzetközivé válhat a Hungary Helps

2018. 09. 07.

Magyarország és Lengyelország továbbra is egyetért abban, hogy a migrációt a probléma gyökerénél, a válságrégiókban kell kezelni – erről is tárgyalt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára Lengyelországban Beata Szydlo miniszterelnök-helyettessel és Beata Kempa miniszterrel.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár Beata Kempa, a lengyel Miniszterelnöki Hivatal humanitárius segélyprogramokért felelős minisztere felkérésére vett részt az Economic Forum idei rendezvényén. A lengyelországi Krynicában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon Azbej Tristan bemutatta a Hungary Helps program keretében megvalósult projekteket. A lengyel kormánytagokkal folytatott tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy a migráció megfelelő kezeléséhez a jövőben is szükség van Lengyelország és Magyarország együttműködésére, továbbra is ki kell állni a válságrégiók stabilitása, a helyben maradás és a hazatérés támogatása mellett. A Hungary Helps programmal a magyar kormány célja, hogy az üldözött keresztény közösségeknek közvetlen segítséget nyújtson a lerombolt templomok, iskolák, kórházak újjáépítéséhez, az emberi élethez méltó körülmények biztosításához – emelte ki Azbej Tristan. A helyettes államtitkár ismertette a magyar kormány álláspontját, amely szerint

a migrációs válságot annak gyökerénél, a forrásrégiókban kell kezelni segítségnyújtással, védelemben részesítve az üldözött keresztényeket.

A két ország erősödő együttműködésének egyik állomása a Magyarország Kormánya által hivatalosan támogatott, lengyel szervezésű genfi rendezvény volt márciusban. A közel-keleti vallási kisebbségek helyzetéről tartott eseményen a magyar fél a helyben maradást célzó újjáépítési és humanitárius projektek fontosságát, a lengyel fél pedig a vallásüldözés megelőzését, a rászorulók megsegítését, az igazságtételt és az elkövetők elítélését hangsúlyozta. Idén júniusban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Beata Kempa miniszter megegyeztek egy árvaház közös felújításában a szíriai Homsz városában. A tervek szerint a beruházás költségeit Magyarország és Lengyelország fele-fele arányban állja, a megvalósításba pedig magyar és lengyel humanitárius szervezeteket is bevonnak.

Azbej Tristan elmondta:

az elkövetkező időszak egyik kiemelt célja, hogy a Hungary Helps programot a visegrádi országokkal együtt, nemzetközi programmá bővítve folytassák,

közösen győzve meg a többi európai uniós tagállamot arról, hogy a migráció támogatása helyett a válságrégiókban élők helyben maradását elősegítő humanitárius politikát támogassák.

Forrás: S4C, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑