Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 07. 27.

Magyarok segítenek az újraéledő Irakban

2017. 07. 27.

A terroristák által pár éve elfoglalt, Moszul környéki városokban oszt csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A menekültek lassan megkísérelnek visszatérni ezen településekre, de továbbra is segítségre szorulnak.

Mint azt Andrássy Zita, az Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta, bár Erbíl légvonalban csupán 80 kilométerre fekszik Moszultól, a városban tartózkodó munkatársaik egyáltalán nincsenek veszélyben – ráadásul a moszuli művelet is a végéhez közeledik, vagyis az iraki biztonsági erőknek már csak néhány utcában kell rendet tenniük.

A szervezet számos, korábban az Iszlám Állam dzsihadistáinak fennhatósága alá tartozó területeken nyújt segítséget a bajba jutottaknak, akik már úgy érzik, javulásnak indult a biztonsági helyzet, elvégre ők vissza mertek térni az általuk elhagyott településre, ahol egy jól működő életet kellett maguk mögött hagyniuk – sokan egyetlen nap alatt döntöttek a távozásról, melyet követően 2-3 évig is bujdostak; nyilván munkájuk is megszűnt.

Kő kövön nem maradt

A segítségre ugyanakkor változatlanul nagy szükség mutatkozik, hiszen az IÁ romhalmazokat hagyott maga mögött: ennek értelmében az élelmiszeradományok mellett a magyar csapatok a lakóházak helyreállításában is részt vállalnak.

A hosszú távú célkitűzéseket illetően a programvezető kifejtette: a segélyszervezet a visszatérő családok újbóli letelepüléséért, helybenmaradásáért, valamint életük újraindításáért dolgozik. Ezen terveket jelenleg olyan alapvető feltételek mint a vízellátás és az áramszolgáltatás hiánya is megnehezítik – ezek helyreállítása lassan ugyan megtörténik, ám a szóban forgó településeken még bőven akad munka.

A teljes élet az adományoktól függ

Az érintett városok lakosságának szempontjából roppant fontos időszakban vagyunk, hiszen a település vezetői, illetve a szervezet által felkeresett egyházi vezérek szerint roppant fontos lenne, hogy a szeptemberi iskolakezdésre visszatérjenek a családok, akik közül egyesek rokonoknál, míg mások minden tartalékukat felélve bérelt házakban húzódtak meg. Persze az, hogy a korábban elmenekültek teljes mértékig helyreállított településekre térhetnek-e majd haza, nagyban függ az adományok mértékétől, mivel a hátralévő munka hatalmas költségeket emésztene fel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést is szervezett a visszatérők megsegítésére: például a vízellátás helyreállításának érdekében a helyieknek nagy szüksége lenne egy tartálykocsira, illetve egy, az áramszolgáltatás újraindítását biztosító, nagy teljesítményű generátorra – a szervezet saját honlapján keresztül fogadja az adományokat.

Orientalista.hu – Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑