Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2022. 06. 02.

Magyarország kiáll Kirill pátriárka mellett, és vétozótt az EU-ban

2022. 06. 02.

Sajtóértesülések szerint Magyarország megvétózta az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, amelynek az olajembargó is a része, de nem az olaj miatt, hanem mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka is – írja az Elemi.hu.

A szankciócsomagról hétfő éjjel állapodtak meg a tagállamok vezetői, méghozzá hosszas huzavona után, éppen azért, mert a magyar kormány vétóval fenyegetett. Akkor az oroszo olaj importjának tilalma volt ennek az oka, és végül azért is születhetett meg a döntés a csomag elfogadásáról, mert belekerült a Magyarország által kért kitétel arról, hogy a csővezetéken érkező olaj kivételt jelentsen, így többek között Magyarország is folytathassa az orosz olaj vásárlását.

Szerdán kellett volna véglegesíteni a csomag részleteit, de több, egymástól független sajtóértesülés szerint a hétfői megállapodás ellenére Magyarország mégis vétót jelzett Kirill pártiárka személye miatt: a magyar fél jelezte, hogy szeretné levetetni a listáról.

Orbán Viktor miniszterelnök már a május 6-i rádióinterjújában is jelezte, hogy nem akarják elfogadni Kirill szankcionálását. Azt mondta, hogy két dolgot nem hagynak, az egyik a Magyarországot is érintő gáz- és olajembargó. „Van még egy másik is, amiben, úgy érzem, hogy Magyarországnak, ha kell, akkor a nyílt vitáig el kell mennie. Ez pedig ennek a hatodik szankciós csomagnak az az eleme, amely az ortodoxok, az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill patriarchát is a szankciós listára akarja tenni.

Most kaptam is egy levelet a magyarországi ortodoxok gyülekezetétől és közösségétől, amely megkér arra, hogy ez ellen mindent tegyek meg. Úgyhogy most van a nagy ügy, ez az olaj, de van egy elvi szempontból talán még fontosabb, de gazdasági jelentőségét tekintve azért más dimenziójú ügy, ez Kirill patriarchának az ügye” – mondta.

„Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen.”

Orbán aztán május 12-én a Karmelitában fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát, aki egyike volt azoknak az egyházi vezetőknek, akik levélben fordultak hozzá, akadályozza meg Kirill szankcionálását. Orbán neki is azt mondta, hogy „Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat vegyenek fel szankciós listára”, mert ez vallásszabadsági kérdés.

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑