Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 06. 29.

Magyarország kiemelt partnerként tekint Azerbajdzsánra

2016. 06. 29.

Magyarország kiemelt partnerként tekint Azerbajdzsánra a gazdasági kapcsolatok és Európa energiabiztonsága szempontjából – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi bakui tárgyalásai után.

A politikus az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Európa gázellátása tekintetében Azerbajdzsán az egyetlen olyan ország, amely rövidtávon újabb forrásokat képes bevonni az európai ellátási rendszerbe. Közép-Európában fontos szerepe van az energiabiztonságnak, Magyarország ezért különös jelentőséget tulajdonít az európai-azerbajdzsáni együttműködésnek – mondta.

A miniszter közölte, a kétoldalú kapcsolatok terén Azerbajdzsán kész arra, hogy a magyar vállalatok nemzetközi célországa legyen. Az együttműködés területeinek egyike az infrastruktúra fejlesztése az Észak-Európát a Perzsa (Arab)- öböl térségével összekötő vasútvonal hiányzó, 162 kilométeres szakaszán, az iráni-azerbajdzsáni határtérségben.

azer2

A második terület az lenne, hogy a világ egyik legnagyobb energiavállalata, az azeri állami olajvállalat, a Socar bevonná a Mol Nyrt.-t szárazföldi- és tengeri kutatási munkálatokba, ami új nemzetközi piaci lehetőséget teremtene a magyar olajvállalatnak.

Harmadikként kiemelkedő terület lenne az együttműködés terén a mezőgazdaság, azon belül is főként a magyar szarvasmarha import növelése.

Az együttműködés negyedik területéről, a vízgazdálkodásról közölte, a most született stratégiai megállapodás értelmében a Fővárosi Vízművek Zrt. újabb megbízást kap nagy víztározók tervezésére és kivitelezésére. A tárgyalások során megegyeztek arról is, hogy Azerbajdzsán támogatja Magyarország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC), a választást idén ősszel tartják New Yorkban – fejtette ki a miniszter.

Ezenfelül Magyarország kétszáz ösztöndíjat ajánlott fel azerbajdzsáni hallgatóknak, a 2016-2017-es tanévre már hatszáz azeri diák nyújtotta be pályázatát – mondta végezetül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑