Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 11. 07.

Magyarországon át akart eljutni az Iszlám Államhoz egy holland lány

2014. 11. 07.

Magyarországon keresztül próbált egy fiatalkorú holland lány Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A lányt egy rendőri ellenőrzés során azonosították, a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztonságos helyen őrizte, majd november 4-én átadta a holland hatóságoknak.


A TEK szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest–Belgrád nemzetközi vasútvonalon Szíria felé tartó holland lányt október 29-én Kelebiánál tartóztatták fel egy rendőri intézkedés során. A tizenhat éves lány kilépéskor a testvére nevére kiállított, hamis okmányokkal próbálta igazolni magát.

Kiderült, hogy a lányt a holland hatóságok eltűntként keresik, és körözési adatai közt az Iszlám Államhoz való csatlakozás gyanúját is feltüntették. A kiemelt biztonsági kockázat miatt a TEK a lányt azonnal biztonságos helyre szállította, és lefolytatta a szükséges vizsgálatokat.

Az adatgyűjtés során kiderült, hogy a marokkói származású holland állampolgár folyamatosan látogatott olyan közösségi oldalakat, amelyeket a szélsőséges iszlamisták propaganda- és toborzási céllal üzemeltetnek. A közösségi kapcsolatait elemezve világossá vált, hogy olyanokkal is sikerült kapcsolatba lépnie, akik segítségére lehettek volna a kiutazásban, majd később a terrorszervezethez csatlakozásban.

A TEK szerint a virtuális kapcsolati hálója alapján feltételezhető, hogy a lány az Iszlám Állam által ellenőrzött egyik szíriai nagyvárosban található úgynevezett női központban akart letelepedni, és kész lett volna fegyveres harcot folytatni, illetve terrorcselekményeket elkövetni.

Az elfogott lányt, valamint a vizsgálat során összegyűlt információkat kedden átadták a holland rendőrség Magyarországra érkezett képviselőinek.

A TEK közleményében azt írta: továbbra is szorosan együttműködnek az uniós társszervekkel annak érdekében, hogy megakadályozzák és hatékonyan ellenőrizzék az Európából az Iszlám Államhoz csatlakozni szándékozók mozgását.

mno.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑