Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 05. 04.

Május 6-tól fegyvernyugvás lesz a biztonsági övezetekben – a szír ellenzéknek nem tetszik a megállapodás

2017. 05. 04.

A szíriai biztonsági övezetekről Asztanában aláírt memorandum rendelkezései szerint május 6-tól kezdődően függesztik fel a harci cselekményeket a kijelölt térségekben – jelentette be csütörtökön Alekszandr Lavrentyev, az orosz delegáció vezetője a kazah fővárosban. A magát szír ellenzéknek nevezett frakció, ellenzi a megállapodást és kivonult a tárgyaló teremből.

„Május 6-tól véget vetnek minden harci tevékenységnek a katonai szakértők által előzetesen meghatározott térségekben” – mondta Lavrentyev.

Hozzáfűzte: a fegyvernyugvás megtartása nagyban függ majd a biztonsági övezetekben jelen lévő szíriai fegyveres ellenzéki csoportoktól, mindenek előtt pedig a terrorista szervezetektől. Utóbbiak közül Lavrentyev kiemelte a korábbi nevén an-Nuszra Frontként ismert csoportot, amely jelentős erővel van jelen a szóban forgó térségekben.

A szíriai kormánnyal szövetséges Oroszország nem fog harci repülőgépeket bevetni a biztonsági övezetek felett, amíg azokból nem indulnak ki a helyzet „destabilizálását célzó próbálkozások” – fogalmazott Lavrentyev.

A damaszkuszi vezetés üdvözölte a megállapodást – tette hozzá az orosz diplomata, aki úgy vélekedett, hogy a szíriai légierő is felhagy támadásaival a zónákban.

Az orosz küldöttség vezetője korábban elmondta, hogy ezeket az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki először egy fél éves időszakra, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne.

A civilek és menekültek védelmét szolgáló, úgynevezett deeszkalációs övezetekről szóló memorandumot csütörtökön asztanai tárgyalásaik végén a törékeny szíriai fegyvernyugvás betartása felett őrködő államok, Irán, Oroszország és Törökország írták alá, míg az ellenzék képviselőinek egy része hangosan tiltakozva kivonult a tanácsteremből.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑