Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 10. 05.

Már rég létezik a baloldali-iszlamista összefogás?

2017. 10. 05.

A Gaza Freedom Flotilla példájával mutatja be a terrorszervezetek, az NGO-k és az európai baloldal összefonódását Hankiss Ágnes a Magyar Idők hasábjain.

A Fidesz európai parlamenti képviselője elemzését uniós dokumentumokra, az NGO-k elszámoltatásán dolgozó NGO-monitor.org-ra, illetve Dave Richnek, a Community Security Trust (CST) igazgatóhelyettesének és a Pears Intézet tudományos munkatársának A Mavi Marmara metafora című írására alapozza.

Kiemeli, hogy „nem általában a civil szervezetekről beszélek, nem azokról, amelyek hasznos társadalmi küldetést töltenek be, hanem kizárólag olyanokról, amelyek terroristaszervezetek számára nyújtanak fedést, ha tudnak róla, ha nem, finanszírozáshoz, konkrét műveletekhez, legalizáláshoz, netán mindegyikhez”.

„A flottillaügy szemléletesen mutatja meg, hogyan kapcsolódhatnak össze radikális iszlamista (terror) szervezetek az európai és észak-amerikai baloldal különböző csoportjaival, hangadóival és civil szervezeteivel” – írja.

Terrorszervezet és NGO egyben

„A flottillaakció fő szervezője a magát humanitárius segélyszervezetnek nevező török Humanitarian Aid Foundation (IHH) volt. Az IHH annak a Union of Good nevű ernyőszervezetnek a tagja, amely alá több mint ötven iszlamista szervezet tartozik, és amelyet régi és sokoldalú kapcsolat fűzött a Hamaszhoz. Az IHH-t az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván. Előfordult, hogy öngyilkos merénylők családjának adtak támogatást; korábban pedig a török hatóságok tárták fel, hogy vezetői fegyvereket és robbanóanyagokat vásároltak iszlám radikálisoktól” – olvasható az elemzésben.

Európai és amerikai támogatók

„A másik fontos szárny a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement, ISM). Az ISM-hez mint ernyőszervezethez olyan civil szervezetek kapcsolhatók, amelyeket az Európai Unió és egyes európai országok külön-külön is támogattak, föltehetően abban a hiszemben, hogy jótékonysági munkát végeznek. Az NGO-monitor.org listáján a támogató szervezetek között szerepel például az USA-ból a Ford Alapítvány vagy a Nyitott Társadalom Alapítványok.”

Balos narratíva

A gázai blokád feltörésére szánt hajókon az iszlamisták mellett „nyugati balosok” is helyet kaptak – idézi fel az eseményeket. Utóbbiak „Gázát a varsói gettóval állították párhuzamba, a flottilla küldetését pedig a náci Németországra mért légi csapáshoz, Berlin bombázásához hasonlították”. Ennek kapcsán kiemeli Richre hivatkozva, hogy „a baloldali diskurzus iszlamizációja az, amely törvényszerű, és sohasem az iszlamista ideológia szekularizációja”.

A kilenc halálos áldozatot követelő akció után a szervezetek újabb flotillát indítottak útnak egy évvel később. „Az IHH-t ekkor már több nyugati kormány is terrorszervezetként vette nyilvántartásba, három baloldali képviselő bejelentette, hogy szolidaritása jeléül felszáll majd a hajóra” – írja.

Kérdések

A Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszékének oktatója felidézi, hogy ekkor az európai baloldal a külügyi főképviselőt kérdezte, hogy mit tesz „a bizottság, hogy megtörje a blokádot, és biztosítsa az emberi jogok érvényesülését”.

A cikk szerzője szintén megkereste „a brit Munkáspárt támogatásával hivatalba lépő Lady Ashtont”. Az írásbeli beadványban „adatszerűen összefoglaltam a flottillát támogató civil szervezetek kapcsolódását terrorista fedőszervezetekhez és nyílt terrorcsoportokhoz, és megkérdeztem, nem tartaná-e szükségesnek, hogy az Európai Bizottság az eddiginél tényszerűbb és tárgyszerűbb értékelést tárjon a parlament elé”.

„Kétezer-tizenegyben jártunk. A migrációs hullámmal kapcsolatos előrejelzések egyelőre legfeljebb az olaszoknak és a görögöknek okoztak némi fejfájást. Az Iszlám Állam még nem látszott az Európára leselkedő veszélyek horizontján. Ashton bárónő válasza szűkszavú volt, langyos és semmitmondó. Az iszlamisták és az európai balosok szövetsége virágzott, és nem engedte magát megbontani” – zárul az írás.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑