Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2015. 07. 25.

Marokkó: rossz ötlet az észak-afrikai menekülttáborok felállítása

2015. 07. 25.

A lehető legrosszabb ötletnek nevezte a marokkói külügyminiszter azt a felvetést, hogy Európa menekülttáborokat létesítene Észak-Afrikában, amelyekben az Európai Unió a menekültek befogadásának ügyét vizsgálná.

“Ez valószínűleg a legrosszabb ötlet, amivel az európai képzelet előrukkolhatott. Menekülttáborokat kialakítani azt jelenti, hogy olyan központok létesülnének, amelyekben újabb drámai események történnek. Eddigi tapasztalataink ezt megerősítik” – jelentette ki Szaláhaddín Mizuár a Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel Prágában folytatott tárgyalását követő sajtóértekezleten.

Az észak-afrikai menekülttáborok létesítésének gondolatát az utóbbi hónapokban több cseh kormánytag és európai politikus is felvetette.

Mizuár szerint Marokkó korábban csak tranzitországnak számított a menekültügyekben, de most a szubszaharai Afrika lakossága számára célországgá vált. Hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy meggátolja az illegális bevándorlást.

“Európa most önmagát keresi és eszközöket keres ahhoz, hogyan oldhatná meg ezt a problémát, amely folyamatosan növekedni fog” – vélekedett a marokkói külügyminiszter. Mizuár szerint az afrikaiak migrációját azzal lehetne csökkenteni, ha Európa nagyobb segítséget nyújtana az afrikai nőknek és a vidéki lakosságnak.

“Reményt kellene adni az embereknek, hogy ne hagyják el megszokott környezetüket” – vélekedett a miniszter.

 A cseh külügyminiszter, aki szintén híve az afrikai menekülttáborok létesítésének, korábban úgy nyilatkozott, hogy az elképzelés megvalósításának legnagyobb akadályát a marokkói és a tunéziai kormány érdektelensége és egy működőképes líbiai központi kabinet hiánya jelenti.

Zaorálek a sajtótájékoztatón a líbiai helyzet mielőbbi stabilizálását nevezte a migrációs helyzet megoldása szempontjából kulcsfontosságúnak. Egyetértett marokkói kollégájával abban, hogy Európának azokban az államokban kell fokoznia a segítségnyújtást, ahonnan a legtöbb menekült származik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑