Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2019. 01. 05.

Marya Mana – az iraki iskola, amire mi, magyarok is büszkék lehetünk

2019. 01. 05.

Van egy különleges iskola Irakban, ami megannyi magyar vonatkozással rendelkezik. A Hungary Helps Program jóvoltából működhet, a csíksomlyói kegyszobor mása díszíti, énekóráján pedig Kodály-módszer segítségével tanítják diákjait. Képes riportunk Erbílből, a Marya Mana iskolából.

Erbílben, az iraki Kurdisztáni Régió fővárosának szélén található egy iskola melyet, messziről nézve nem is gondolnánk oktatási intézménynek. Tornyainak köszönhetően talán inkább sátorhoz hasonlít az épületegyüttes, így tudnunk kell, mit keresünk pontosan, ha gyorsan akarjuk megtalálni. Ainkawa – Erbíl keresztény negyede – és a “Lebanese Village” nevű lakópark közé ékelődik be külvárosias környezetben.

Az iskola építése során Magyarország jelentős pénzügyi segítséget nyújtott a Hungary Helps Programon keresztül. Az ünnepélyes megnyitóra 2018 márciusában, élénk nemzetközi sajtóérdeklődés keretében került sor. A magyar kormány részéről Balog Zoltán és Azbej Tristan, míg a helyi kabinet képviseletében Pistiwan Sadik miniszter volt jelen, rajtuk kívül Bashar Warda káld katolikus érsek nyitotta meg az iskolát. Az ünnepség során átadták Böjte Csaba ajándékát, a csíksomolyói Szűz Mária szobor másolatát mely hátoldalát az erdélyi gyerekek aláírásukkal látták el. Az oktatás valójában már nem sokkal az ünnepélyes megnyitó előtt elkezdődött – az iskola felügyeletét az Erbíli Káld Katolikus Érsekség látja el.

A cikk folytatását itt tudják elolvasni.

S4C.news – Fehér Bertalan

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑