Cadmus fordítás Cadmus
Mauritánia

2023. 03. 14.

Mauritánia tagadja, hogy bármiféle kapcsolata lenne Izraellel

2023. 03. 14.

A mauritániai kormány szóvivője egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen kapcsolatuk sincs Izraellel. Az izraeli médiában olyan hamis információk jelentek meg, melyek szerint Mauritánia tárgyalásokat folytat az izraeli kormánnyal és az Izrael állammal történő kiegyezésre készül.

1999-ben Mauritánia és Izrael már aláírt egy egyezményt a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, azonban 2005-ben egy katonai puccs félreállította az egyezményt aláíró Ould Taya elnököt és az új vezetők felmondták az Izrael elismeréséről szóló nyilatkozatot.

A 2008 végén kirobbant ,,gázai háború,, idején Mauritánia a palesztin nép melletti kiállása miatt megszüntette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel és 48 órát adott arra, hogy az országban tartózkodó izraeliek elhagyják az országot.

2020-ban a mauritániai kormány üdvözölte azt a lépést, melynek értelmében néhány arab ország az ,,Ábrahám egyezmény,, keretei között elismerte Izraelt, azonban Mauritániában nem került szóba a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Mayadeen)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑